Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), aile sağlığı merkezlerindeki aşı, kit ve malzeme eksikliklerine ilişkin 27 Ocak 2023 günü çevrimiçi bir basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Adalet Çıbık, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık alanında yaşanan çöküşten en çok birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkilendiğini söyledi. 2023 yılı sağlık bütçesinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payın sınırlılığına dikkat çeken Çıbık, “Biz TTB olarak koruyucu sağlık hizmetlerine sahip çıktığımızı, toplumun sağlık hakkını koruduğumuzu ısrarla dile getireceğiz” diye konuştu.
TTB AHEK Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı tarafından okunan açıklama ise şöyle:
Sağlığımızı Kaybettik!
İki aya yakın süredir verem, çocuk felci, tetanos ve hepatit B aşılarımız yok. Biz rahim ağzı kanserini önlemek için HPV aşısı beklerken, bebeklerimiz verem, çocuk felci, sarılık aşılarını olamıyorlar. Yaralananlar tetanos aşılarını olamıyorlar. Diyaliz hastalarımız hepatit B aşılarını olamıyorlar. Riskli gruptaki sağlık çalışanları hepatit aşılarını olamıyorlar. Aşıları erteliyoruz. SAĞLIĞIMIZI KAYBETTİK!
Üç yıla yakın süredir üreme sağlığının en önemli bileşeni olan doğum kontrol ilaçları yok. Doğum kontrolü malzemelerinin yarıdan çoğunu kamu sağlık kuruluşlarından ve özellikle de aile sağlığı merkezlerinden temin edilmekteyken, üç yıldır aile sağlığı merkezlerine kondom, doğum kontrol hapları ve iğneleri gönderilmiyor. Üreme sağlığı hizmeti veremiyoruz. SAĞLIĞIMIZI KAYBETTİK!
Kanser tarama kitleri yok. Erken tanı imkanı ile tümüyle tedavi olabilecek hastalarımızı kanser riski ile baş başa bırakıyoruz, hastalarımızı kaybediyoruz.
Aşı yapamıyoruz. Üreme sağlığı hizmeti veremiyoruz. Kanser taramalarını yapamıyoruz. Birinci basamakta poliklinik odalarımızda, tedavi hekimlik yükü altında eziliyoruz. Tedavi ettiğimiz hastalar reçete ettiğimiz ilaçları bulamıyorlar. Eczane eczane, il il ilaç arıyorlar. Aradıkları ilaçlara ulaşamıyorlar. Aradıkları ilaçları bulsalar da katkı paylarından, çıkan farklardan dolayı ulaşabildikleri ilaçları alamıyorlar.
SAĞLIĞIMIZI KAYBETTİK! MHRS sayıları altından tükeniyoruz.
Sağlık Bakanı sürekli MHRS randevu sistemi tweetleri atıyor. Şehir hastaneleri müteahhitlerine ödenen kiranın sadece 42 dakikalık kısmı ile bir aile sağlığı merkezi yapılabilecekken, her üç aile hekiminden biri özel şahıstan kiralamış olduğu binalarda çalışıyor. Bu binaların kirasından, faturalarına, güvenliğinden temizliğine tüm işlerine yetişmeye çalışıyor.
SAĞLIĞIMIZI KAYBETTİK! Tükeniyoruz.
“Tamamen tükenmiş hissediyorum ve bununla nasıl çalışmaya devam edebilirim bilemiyorum” diyor hekim arkadaşlarımız.
Tüm toplum olarak altında kaldığımız Sağlıkta Dönüşüm Programı sonunda her dört aile hekiminden biri kendini tamamen tükenmiş hissediyor ve bununla nasıl başa çıkabileceğini bilemiyor. Her dört aile hekiminden üçü tükenmişlik belirtileri yaşıyor. Toplum ve çalışanlar bu haldeyken, “Aşı neden yok? İlaç neden yok? Doğum kontrol malzemeleri neden yok? Kanser tarama kitleri neden yok?” sorularına yanıt ararken, Sağlık Bakanı daha çok hasta bakılması için randevu tweetleri atıyor.
AKP hükümetlerinin bir seçim yatırımı, sağlık turizmi ile para kazanma ve müteahhitlere kaynak aktarımı olarak gördüğü sağlık politikaları altında toplum ve yurttaşlar olarak SAĞLIĞIMIZI KAYBETTİK!
Sağlık Bakanlığı’na son bir kez daha soruyoruz: Aşılarımız neden yok? Kanser tarama kitlerimiz neden yok? Üreme sağlığı ilaçlarımız neden yok? İlaç yok, doktor yok, randevu yok. MHRS sayılarını merak etmiyoruz. SAĞLIĞIMIZI KAYBETTİK! Sağlık Bakanlığı ne yapıyor?
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu
Alıntı: ttb.org.tr