Bursa’da Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) uzun süredir tıkanıklık yaşanması sebebiyle vatandaş tedavi sürecinde zorluklar yaşıyor. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sorunun ana unsuru olarak kamu sektöründe çalışan hekim sayısındaki azalma olduğunu ifade etti.
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, Bursa merkezdeki devlet hastanelerinde oluşan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) yoğunluğun sebebi olarak kamu hekimlerinin işi bırakması, emekliye ayrılması ve yeterli sayıda uzman hekimin bulunmaması olduğunu söyledi. Başkan, ilerleyen zamanda daha büyük sorunların oluşabileceği mesajını verdi.
Bursa’da vatandaşın, şehir merkezindeki devlet hastanelerinden yoğunluk sebebiyle randevu alamaması üzerine şikayetler günden güne artmaya devam ediyor. Randevu almak isteyen hastalar, yoğunluk nedeniyle günler sonra ya da Bursa’nın diğer ilçelerinden randevu almak durumunda kalıyor. Randevu alamadığı için tedavileri yarım kalan hastaların aklında ise “Yeterli doktor yok mu?” sorusu oluşmaya başladı.
Bursa’da Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) oluşan yoğunluk ilgili açıklama yapan Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş ise, sorunun temek kaynağının yeterli hekim bulunamaması olduğunu söyledi.
Kamu sektöründe görev yapan hekimlerin zorlu çalışma koşulları nedeniyle istifa ettiğini, emekliye ayrıldığını ve yeni mezun olan hekimlerin branş tercihlerinde cerrahi bölümlere yönelmediğini belirten Kumaş, bu sorunun kısa vadede oluşan bir sorun olduğunu ancak ilerleyen dönemde uzun vadeli sorunların oluşacağını dile getirdi.
Meslekte yurtdışına giden hekim sayısının oldukça arttığını belirten Kumaş, yeni mezun, genç hekimlerin yanı sıra meslekte senelerini geçirmiş, tecrübe sahibi uzman hekimlerin de yurtdışına gittiğini ve bu durumun ülkedeki sağlık sisteminde büyük sorunlara yol açacağının altını çizdi.
Hekimlerin çalışma koşullarının ağır olduğunu, ağır çalışma koşullarına rağmen yeterli karşılığı alamadıkları için meslekte ”uzman” hekim bulmanın zorlaşacağını ifade eden Başkan, Bursa’da merkez devlet hastanelerinde yaşanan sistem yoğunluğu ile ilgili şu sözleri aktardı; “Devlet hastanelerindeki hasta yoğunlukları sadece Bursa’ya özgü değil, ülke genelindeki bir sorun. Bu sorunun pek çok etkeni var ama en belirgin etken olarak hekimlerin kamudan ayrılması diyebiliriz. Kamu sektöründe çalışan hekimler, olanak bulanlar istifa ediyor, emekliye ayrılıyor. Kimi hekim tamamen mesleğini bırakıyor. Hekimlerin çalışma koşulları çok ağır. Bu durum bir kısır döngü oluşturuyor ve hasta yoğunluğu kaynaklanıyor. 5 dakikada bir hasta bakma zorunluluğu, bu yükün getirdiği baskı hekimlerde tükenmişliğe yol açıyor, şiddeti doğuruyor, hastayla hekim karşı karşıya geliyor ve bir noktadan sonra hekimler bu yükü taşımak istemiyorlar. Bu ağır çalışma koşullarının bir karşılığı da yok. Hekimlerin gelirleri çok azaldı, özlük hakları oldukça geriledi. Bundan dolayı kamu sektöründe çalışmak bir zulüm haline geldi. Fırsatını bulan emekliye ayrılıyor ya da istifa edip özel sektöre geçiyor. Özel sektörde uygun çalışma koşulları bulanlara özel sektöre geçiyor, kimisi muayenehane açıyor, kimisi de yurtdışına gidiyor. Biz önceden kendine gelecek arayan, yurtdışına giden genç hekimlerden bahsederdik. Ne yazık ki üzücü bir durum. Türk Tabipleri Birliği’nin istatistiklerine göre; iyi hal belgesi alan uzman hekimler de yurtdışına gidiyor. Görüyoruz ki yeni mezun hekimler değil, yıllardır Türkiye’de görev yapmış uzman hekimler de yurtdışına gitmeye çalışıyorlar. Bu durum da kamuda kan kaybına yol açmış oluyor. Belli bir noktadan sonra uzman hekim bulma konusunda sıkıntı yaşayacağız gibi gözüküyor. Kamu sektöründe yaşanan sıkıntının önemli belirtisi hekimlerin istifa etmesi, emekliye ayrılarak ayrılması. Bu
Alıntı: https://www.bursadabugun.com/haber/bursa-da-saglik-sistemi-kilidi-nin-anahtari-kimde-ozel-haber-1516222.html