COVID-19 ulaşım anlayışını da değiştiriyor

Dünyanın dört bir yanında şehir yönetimleri sakinlerini güvende tutmak ve COVID-19’un yayılmasını engellemek için yeni yollara başvuruyorlar. Bunlardan biri de ulaşıma yeni bakış açıları getirmek ve bu kısa vadeli bir uygulama olmayacak gibi duruyor.

Elektrikli scooterlar, sürücülerin taleplerine ve davranışlarına cevap vermede kritik bir rol oynuyorlar. COVID-19 nedeniyle çok sayıda insanın bir arada bulunduğu otobüsler yerine bisiklet ve elektrikli scooterlar ön plana çıkıyor. Giderek artan sayıda yasa koyucu bu fikri benimserken, mikromobiliteyi artıracak uygulamalar için takdire şayan bir çaba harcıyorlar. Pek çok şehirde toplu taşıma ve yollar bu yeni taleplere uygun hale getiriliyor. Almanya’nın başkenti Berlin bu şehirlerden birisi. Berlin geçici olarak yolların bir kısmını bisiklet yollarına çevirirken vatandaşların araçlarını bırakıp bisikletle seyahat etmesini teşvik etmeye çalışıyor. Mart ayında Kreuzberg bölgesinde iki şeritli bisiklet yolu açılarak tavsiye edilen 1.5 metrelik fiziki mesafe sağlanmaya çalışılıyor. Burada hızlı bir başarıya ulaşılmasının ardından uygulama ülke çapında uygulanmaya başlandı. Bugün Almanya’nın 130’dan fazla kentinde bisiklet yollarının oluşturulması için sokaklarına koyacakları uyarı işaretlerinden tedarik ediliyor.

BİSİKLET KULLANIMI 4 KAT ARTTI
Ulaşımda yeni uygulamaların ön plana çıktığı bir başka şehir ise ABD’nin Denver kenti… Koronavirüs pandemisine hızlı bir cevap vermeyi başaran kentte pek çok işlek cadde kapatılırken, bisiklet yolu ve kaldırım kullanımı 4 kat arttı. Denver sakinlerinin yüzde 90’ı pandemi nedeniyle uygulanan kısıtlamalar sonucunda ortaya çıkan bu durumun kalıcı olmasını istiyor. İnsanların ilgi göstermesinin ardından hem elektrikli scooterlar hem de bisikletler için yeni alanlar da çok gecikmeden açılmaya başlandı. İçinde bulunduğumuz ocak ayında Denver Belediye Başkanı Michael Hancock, 2023’e kadar 200 kilometrenin üzerinde bisiklet yolu yapılacağını duyurdu. Şehir yönetimi ayrıca mikromobilite hizmeti sağlayanlardan bunun ortak bir platform altında sunulmasını istedi. Amaç ise şehirde 2050’ye kadar karbon emisyonunu yüzde 80 oranında düşürmek.

ŞEHİRLER YENİDEN DÜZENLENİYOR
Yeni ulaşım anlayışına hızla uyum sağlayan bir diğer şehir de İtalya’nın başkenti Milan. İtalya’nın kuzeyinde yer alan ve COVID-19’dan büyük darbe yiyen kent Strade Aperte isimli planıyla 35 kilometrelik yeni bisiklet yolu ve 30 km/s’lik hız sınırına sahip yollar oluşturdu. Plan dahilinde kentte faaliyet gösteren bisiklet sayısı da 8 binden 16 bine, elektrikli scooter sayısı ise 2 bin 250’den 6 bine yükseltildi. Şehir yönetimi böylece araç kullanımını azaltmayı ve hava kirliliğini düşürmeyi umut ediyor. Yine Fransa’nın başkenti Paris ve ABD’nin Texas eyaletinde yer alan Austin de yeni ulaşım anlayışına entegre olan şehirlerin başlarında geliyor.

Kaynak: https://www.bird.co/blog/these-5-cities-getting-micromobility-right-response-covid-19/

Çeviri: Onur Fidansoy