Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde büyük hasara neden olan depremlerin ardından Yükseköğretim Kurulu, depremzedelerin Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirileceği gerekçesiyle üniversitelerde uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu.
Pandemi döneminde iki yıl yaşadığımız uzaktan eğitim deneyimi tıp eğitiminde büyük sorunlara yol açmıştır. Depremzede yurttaşlarımızın öncelikle kamunun misafirhanelerine, öğretmenevlerine, diğer kentlerdeki oteller ve tatil köylerine yerleştirilmesi düşünülmelidir.
Eğitime makul bir süre (iki hafta-bir ay gibi) ara verilmesi, sınavların ertelenmesi uygun olabilir. Ancak eğitime ara verilen dönemde de yurtların boşaltılmaması, depremden etkilenen öğrencilerin barınma, beslenme ve psikososyal destek gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Barınma sorunu bulunan, aileleri ve yakınlarını kaybeden öğrenci ve öğretim üyelerinin uzaktan eğitimi sağlayacak altyapıyı ve ortamı yaratmaları da mümkün görünmemektedir.
Öğrencilerin deprem bölgelerinden ve ortamından bir an önce çıkarak yaşadıkları illerin dışında okudukları üniversitelere dönmeleri, arkadaşlarıyla dayanışmaları onların fiziksel ve ruhsal sağlıkları için de çok önemlidir.
Deprem bölgesindeki üniversitelerin öğrencileri depremden zarar görmemiş üniversitelere misafir öğrenci olarak alınıp bahar dönemi eğitimine buralarda devam edebilirler.
Tüm Türkiye’ye yönelik kararlar almadan depremden etkilenen öğrencilere dönem izni, kayıt dondurma hakkı gibi çözümler üretilebilir.
Tıp eğitimi başta olma üzere sağlık bilimleri eğitiminin uzaktan yapılması onarılmaz hatalara, eksikliklere ve gelecekte nitelikli bir sağlık hizmeti sunumuna da engel olacaktır. Türk Tabipleri Birliği olarak YÖK’ün bu karardan bir an önce dönmesini ve yüz yüze eğitimden vazgeçilmemesini istiyoruz.
Türk Tabipleri Birliği Tıp Eğitimi Kolu
Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi
Alıntı: bto.org.tr