Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ocak 2025 günü yayımladığı “Tüketici Fiyat Endeksi, Aralık 2024” bülteniyle aralık aylık enflasyonunu %1,03 olarak açıklamıştır. Böylece altı aylık enflasyon %15,75 ve yıllık enflasyon %44,38 olarak ilan edilmiştir.
TÜİK verilerine göre; yıllık gıda enflasyonu %43,58 olurken, alt başlıklara bakıldığında taze balıkta %79,69, taze sebzelerde (patates hariç) %73,62, kuzu etinde %62,64, taze meyvelerde %61,94 oranlarında artışlar yaşandığı görülmektedir.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) TÜİK verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaya göre; gıda enflasyonu emeklilerde %60, düşük gelirli üçüncü %20’lik grupta %48,7, düşük gelirli ikinci %20’lik grupta %60,9, en düşük gelirli %20’lik grupta %77,4’tür.
Öte yandan TÜİK verileri doğrultusunda belirlenen SGK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanacak ücret artış oranı %15,75 olurken; kamu emekçileri ve emeklileri için ücret artış oranı ise %11,54 ile altı aylık enflasyonun da altında kalmıştır.
TÜİK’in -gerçeklikten çok uzak olduğu herkesin malumu olan- verilerinden dahi çıkan sonuç çok nettir:
Milyonlarca işçinin, kamu emekçisinin ve emeklinin ekonomik hakları gasp edilmektedir.
Ücret zamlarının, gıda enflasyonunun kat be kat altında tutulması, temel ücretlerin açlık sınırı ile adım adım eşitlendiğinin göstergesidir.
Temel ücretlerin açlık sınırı ile eşitlenmesi ise sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme hakkının, dolayısıyla sağlıklı yaşama hakkının yok sayılmasıdır.
Türk Tabipleri Birliği olarak;
Sağlığın “bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olduğunu; dolayısıyla açlığın, yoksulluğun, eşitsizliğin bir halk sağlığı sorunu olduğunu ısrarla yineliyoruz.
Toplumun tüm kesimlerini aşağıdaki talepler için harekete geçmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz:
- Ekonomik krizin faturasını emekçilere çıkarıp sermayeye kaynak aktaran, böylece eşitsizliği ve yoksulluğu derinleştiren, toplumun sağlıklı yaşama hakkını gasp eden politikalara son verilmelidir.
- Tüm emekçilere insanca yaşamaya yeten, emekliliğe yansıyan, tek kalemden oluşan ücret ve güvenceli yaşama koşulları sağlanmalıdır.
- Gelirde ve vergide adaletsizliğe son verilmeli, derin yoksulluğu giderecek sosyal politikalar yaşama geçirilmeli, sosyal yardımlar siyasi çıkar aracına dönüştürülmemelidir.
- Çocukların beslenme ve psikososyal açıdan tam bir iyilik halinde eğitim alabilmeleri için ücretsiz bir öğün okul yemeği programı sosyoekonomik olarak dezavantajlı okullardan başlanarak hayata geçirilmelidir.
- Enflasyon verileri başta olmak üzere tüm resmi istatistikler bilimsel yöntemlerle belirlenmeli ve şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşılmalıdır. TÜİK, yargı kararına uyarak, gıda enflasyonunun hesaplanmasına kaynak olan madde fiyat listesini açıklamalıdır.Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi
Alıntı: ttb.org.tr