İklim değişimi, İngiltere’deki bitkilerin ortalamadan bir ay erken açmasına sebep oluyor. Bu durum doğal yaşamda, tarımda ve bahçeyle uğraşan kişiler üzerinde derin etkiler meydana getirebilir.
Cambridge Üniversitesi öncülüğünde çalışan bir araştırma takımı, vatandaşların yardımıyla toplanan ve 18’nci yüzyılın ortalarına kadar giden bilimsel bir veri tabanı kullanarak, İngiltere’deki bitkilerin iklim değişiminin etkileri sebebiyle içinde bulunduğumuz küresel ısınma sürecinde bir ay erken çiçek açtığını keşfetmiş.
Analizlerini Woodland Tröstü’nün sürdürdüğü Doğa’nın Takvimi projesinden alınan ve 406 bitki türünü kapsayan 400.000’i aşkın gözleme dayandıran araştırmacılar, ilk çiçek açma tarihleriyle endüstriyel sıcaklık ölçümlerini karşılaştırmış.
Bilim insanları 1987’den 2019’a kadar gözlenen ilk ortalama çiçek açma tarihinin, 1753’ten 1986’a kadarki ilk ortalama çiçek açma tarihinden tam bir ay erkene tekabül ettiğini keşfetmiş. Aynı dönem, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınmanın hızlanmasıyla da denk düşüyor. Sonuçlar dört gün önce Proceedings of the Royal Society B bülteninde yayımlandı.
Baharda açan ilk çiçekler her zaman güzel bir görüntü oluştursa da, erken açan bu çiçekler İngiltere’nin ekosistemleri ve tarımı için bazı sonuçlar doğurabilir. Göç veya kış uykusuna yatma zamanlarını çiçeklere göre ayarlayan diğer türler, çiçekleri ve bel bağladıkları bitkileri bulamayabilir (bkz: ekolojik uyumsuzluk). Bu durum, popülasyonların yeterince hızlı uyum sağlayamaması durumunda biyoçeşitlilik kaybına yol açabilir.
Kaynak: Cambridge Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.
Alıntı: https://popsci.com.tr/cicekler-iklim-degisimi-sebebiyle-bir-ay-erken-aciyor/