Son 24.000 Yılın Küresel Sıcaklıkları: Günümüzdeki Isınma Eşi Görülmemiş Türden

Arizona Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve Dünya’nın iklimini son buzul çağından; yaklaşık 24.000 yıl öncesinden itibaren yeniden oluşturmayı hedefleyen bir çalışma, iklim değişimine yön veren ana etmenlerin altını çiziyor ve kabul edilebilir sınırların dışındaki insan faaliyetlerinin iklim sistemini ne kadar zorladığını gösteriyor.

Bu hafta Nature bülteninde yayımlanan çalışma, üç temel bulgu içeriyor:

  • Son buzul çağından beri iklim değişimine yön veren ana unsurların, yükselen sera gazı yoğunlukları ile gerileyen buz katmanlarının olduğu doğrulanıyor.
  • Son 10.000 yılda gerçekleşen genel bir ısınma eğiliminin, paleoiklim camiasında söz konusu dönemin daha sıcağa mı yoksa daha soğuğa mı meylettiğine dönük on yıllık bir tartışmayı sonlandırdığı öne sürülüyor.
  • Son 150 yılda gerçekleşen ısınmanın ölçek ve hızı, son 24.000 yılda gerçekleşen değişimlerin ölçek ve hızını çok geride bırakıyor.

Arizona Üniversitesi yardımcı yerbilimleri profesörü ve çalışmanın eş yazarı Jessica Tierney, “Gerçekleştirdiğimiz bu yeniden yapılandırma, mevcut sıcaklıkların 24.000 yılda görülmemiş türden olduğunu gösteriyor ve insan kaynaklı küresel ısınma hızının, aynı dönemde gördüğümüz diğer tüm şeylerden daha süratli olduğunu akla getiriyor” diyor.

Yazar: Mikayla Mace Kelley/Arizona Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

 

Alıntı: https://popsci.com.tr/son-24-000-yilin-kuresel-sicakliklari-gunumuzdeki-isinma-esi-gorulmemis-turden/