CHP’li Pala: Maymun Çiçeği Hastalığı ile ilgili acil eylem planı nedir?

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 14 Ağustos 2024 tarihinde “Uluslararası Öneme Sahip Halk Sağlığı Acil Durumu” ilan edilen Maymun Çiçeği hastalığı ile ilgili olarak, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na, Bakanlığın Maymun Çiçeği Hastalığı ile ilgili Acil Eylem Planını ve alınan önlemleri sordu.

Bilindiği gibi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2022 yılında yayınlanan Maymun Çiçeği Hastalığı Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı (The Monkeypox Strategic Preparedness, Readiness, and Response Plan), maymun çiçeği salgınını durdurmak ve hızlıca yanıt vermek için bir öncelikler çerçevesinin ana hatlarını çizmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, ülkeleri üç stratejik hedefe özel olarak odaklanmaya çağırmaktadır: insandan insana bulaşmayı durdurmak, risk altındaki savunmasız grupları korumak ve zoonotik bulaşmayı en aza indirmek. Bunu başarmak için acil durum koordinasyonu ve iş birliğine dayalı etkili halk sağlığı önlemlerinin uygulanması gerekmektedir. Bu küresel salgınla baş etmek, hızlı harekete geçmeyi gerektiriyor.

“Ülkemiz birçok yabancı için hem transit geçiş hem de yaşam merkezi durumunda”
CHP’li Pala; Maymun çiçeği hastalığı için verdiği soru önergesi hakkında yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi, 14 Ağustos 2024 tarihi itibarı ile Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi toplantısı sonrasında Maymun Çiçeği hastalığıyla (Monkeypox, Mpox) ilgili olarak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde komşu ülkeler Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’ya yayılan viral enfeksiyonun patlak vermesinin ardından, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr.Tedros Ghebreyesus tarafından “Uluslararası Öneme Sahip Halk Sağlığı Acil Durumu” (Public Health Emergency of International Concern) ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr.Tedros Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde maymun çiçeği hastalığı ilgili vakaların 10 yıldan uzun süredir bildirildiğini, her yıl bildirilen vaka sayısında istikrarlı bir artış olduğunu, 2024 yılında bildirilen vaka sayısının 14 binden fazla olduğunu ve hastalıkla ilgili 524 ölüm gerçekleştiğini açıkladı. Bakan Memişoğlu ise aynı gün basına “Şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil.” açıklamasını yaptı. Ülkemiz birçok yabancı için hem transit geçiş hem de yaşam merkezi durumunda. Şu anda özellikle havayolu taşımacılığı ile İstanbul üzerinden aktarmalı olarak diğer ülkelere seyahat eden birçok Afrika Birliği vatandaşı var. Ayrıca ülkemize eğitim için gelen birçok Afrikalı öğrenci olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle ülkemizde Maymun Çiçeği Hastalığı salgınını önlemek amacıyla halk sağlığı önlemlerini ivedi olarak almalı ve toplumu kapsamlı olarak bilgilendirmeliyiz. Bakanlığın bu konudaki acil eylem planını, yapılan hazırlıkları, tanı konulan vaka sayısını ve alınan önlemleri sordum.” dedi.

Hastalıklardan korumak ve salgının yayılmasını önlemek için, hastalığın önlenmesine ilişkin hazırlıkların zaman geçirilmeden planlanması gerekliliğini vurgulayan CHP’li Pala’nın soru önergesinde; risk grubunda yer alan (Örneğin hastalığın görüldüğü Afrika ülkelerine seyahat edenler) kişiler için FDA ve EMA tarafından onaylanmış aşı temin edilip edilmediği de yer alıyor.

 

Alıntı: bursamuhalif.com