Çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumanın ilk yolu aşı

Okulların kapılarını yeniden açtığı bir dönemde çocukları hastalıklardan korumak için yapılması gereken en önemli tedbirlerden ilkinin aşılanma olduğunun altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemale Alakbarova, “Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde olan zorunlu aşılar ile beraber mevsimsel olarak artan grip enfeksiyonuna karşı grip aşısı da yaptırarak çocuklarımızı bulaşıcı hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebiliriz” dedi.

Bulaşıcı hastalıklardan çocukları korumak için bazı korunma yöntemleri olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Kemale Alakbarova, bunların başında evde veya okullarda genel hijyen kurallarına uymanın geldiğini söyledi. Uzm. Dr. Alakbarova, “Özellikle anne ve babalar çocuklar tuvalet ve el hijyeni konusunda eğitilmeli, arkadaşlarının kişisel eşyalarını kullanmaktan kaçınmalıdır” diye konuştu.

“Sağlıklı beslenmeyle bağışıklık sistemi güçlendirilebilir”
Beslenme konusunun çocukları korumanın bir başka etkili yöntemi olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Alakbarova şu önerilerde bulundu:

“Sağlıklı bir beslenmeyle çocuklarımınız bağışıklık sistemini güçlendirebilir, dolayısıyla hastalıklarla karşılaştıklarında baş etmeyi daha kolay hale getirebiliriz. Proteinden ve C vitamininden zengin beslenmeyi sadece hastalık döneminde değil, hastalıktan önceki dönemde de dikkate alınmalıdır.”

Hasta çocuk okula gönderilmemeli
Hasta olan çocukların hem kendi sağlığı hem de sınıf arkadaşlarının sağlığı açısında okula gönderilmemesi gerektiğini işaret eden Uzm. Dr. Alakbarova, “Hasta olan çocuğu evde istirahat ettirerek düşmüş bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hastalığın sınıf içerisinde yayılmasını önleyebiliriz” dedi.

Çocukları hastalıklardan korumak için yapılması gereken en önemli adımlardan birinin ve hatta birincisinin aşılanma olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Alakbarova, “Sağlık Bakanlığı’nın aşı takviminde olan zorunlu aşılar ile beraber mevsimsel olarak artan grip enfeksiyonuna karşı grip aşısı da yaptırarak hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının
Mevsimsel hastalıkların büyük oranda viral hastalıklar olduğunu ve semptomatik tedavi dediğimiz ateşin düşürülmesi, bol su tüketimi ve sağlıklı beslenmeye iyileşebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Alakbarova, “Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıyız. Oluşabilecek ciddi enfeksiyonlar sırasında düzgün olmayan antibiyotik kullanımı, bakterileri daha dirençli hale getirir” dedi.

“Okullarda ortak eşya kullanılmamalı”
Son olarak gündemde olan Maymun Çiçeği virüsü hakkında uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Alakbarova, “Bu virüs Afrika’da belirli aralıklarla yerel salgın yapıyor. Daha önce yayıldığını duyduğumuz bu salgın için anti viral ilaç ve aşı bulundu. Şu dönemde uyarı verilmesinin sebebiyse, Afrika’ya gelişmiş ülkelerden aşı ve antiviral tedavi desteğinin bir an önce ulaşması ile ilgilidir.

Şu an için ülkemizde bir Maymun Çiçeği vakası görülmedi. Ancak direkt temas yoluyla bulaştığı bilindiğinden, yine de okullarda çocukların ortak eşya kullanımının sınırlandırılması ve öğretmenleri tarafından teneffüslerde sık ellerini yıkamalarının öğütlenmesi, olası bulaş durumlarında riskin azalmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

 

Alıntı: t24.com.tr