Covid geçirenlerin çoğu yıllar sonra bile bilişsel-ruhsal sorunlar yaşıyor ve bazı semptomları kötüleşiyor.
The Guardian’ın aktardığı araştırmaya göre salgının başında Covid nedeniyle hastaneye kaldırılanlarda beyin sisi ve sağlık sorunları yıllarca sürebiliyor. Üstelik bazı hastalarda 12 ay sonra daha şiddetli ve hatta yeni semptomlar gelişebiliyor.
Covid’i uzun sürede atlatanların birçoğu zamanla iyileşse de büyük bir kısmı iki-üç yıl sonra bile bilişsel sorunlar yaşıyor. Özellikle depresyon, anksiyete ve yorgunluk gibi semptomlar, bırakın azalmayı, kötüleşiyor.
Bilim insanları, henüz aşılar yokken virüs nedeniyle hastaneye kaldırılan 475 kişide Covid’in uzun dönemli etkilerini inceleyerek beyin sisi, yorgunluk ve ruh sağlığı sorunlarının devam edip etmediğini araştırdı.
Katılımcıların Covid öncesi bilişsel becerilerine ilişkin bilgi yoktu. Fakat iki-üç yıl sonra yapılan bilişsel testlerde hastaların IQ seviyeleri yaş, eğitim gibi faktörlere göre normalden 10 puan daha düşük çıktı. Öyle ki hastaların yüzde 10’u beklenenden 30 puan düşük IQ’ya denk düşen ‘ağır bilişsel eksiklik’ belirtileri gösterdi.
Katılımcıların birçoğu Covid’den iki-üç yıl sonra şiddetli depresyon (yüzde 47), yorgunluk (yüzde 40) ve kaygı (yüzde 27) hissettiğini, dahası semptomların zamanla kötüleştiğini söyledi.
Araştırmanın yazarlarından Max Taquet, “Covid’in diğer solunum yolu enfeksiyonlarına kıyasla depresyon ve anksiyeteyle sıkı ilişkisini biliyorduk. Fakat üç yıl sonra bile bilişsel sorunların devam ettiğini gördük” dedi.
Lancet Psychiatry‘nin çalışmasına göre daha karmaşık hastalıklar geliştirme riskini azaltmak için uzun süren Covid semptomlarında erken teşhisi mühim.
Alıntı: diken.com.tr