Hekimce Bakış’ın 97. sayısının basılmasındaki gecikme, tercihimiz olmadığı gibi kontrolümüz dışında gelişen olaylardan kaynaklandı. Bizi kısıtlayan ve kontrol edemediğimiz değişkenlerin etkisini azaltmak, yeni çıkışlar bulmak ile uğraşırken ekip olarak boş durmadık ve 35 elektronik bülten yayınladık. Bu sayının editör yazısında son iki sayı arasında yaşananları anlatmayı uygun gördüm.
“Hekimce Bakış” olmadan önce elde tasarlayıp bastığımız Bülten’den; kendine özgü tasarımı ile dikkat çeken dergiye dönüşüm kısa sürede gerçekleşmedi. Uzun ve yoğun emekle yürütülen süreçte çok sayıda zorlukla karşılaşılmış ve hepsi aşılmış olmakla birlikte 96. Sayıyı yayınladıktan sonra karşılaştığımız gibisiyle hiç karşılaşmamıştık. Değişen Oda Yöneticileri ve Yayın Kurulları; dergiden vaz geçmemiş ve kesintisiz 30 yıldır yayınlanmasını sağlamıştı. Ancak gelinen noktada derginin basımı için teklif istediğimizde, basımevleri ya basmak istemiyor ya da 1-2 gün geçerli olacak şekilde teklif veriyorlardı. Gerekçe ortaktı ve kağıt fiyatlarındaki belirsizlik gösteriliyordu.
Üstelik tek zorluğumuz kağıt da değildi. Her üyemize ücretsiz olarak postaladığımız üç bin derginin posta masrafı bol sıfırlı rakamlara ulaşmıştı. Odanın web sayfasının yenilenmesi sürecine denk gelen bu sıkıntılı günlerde, derginin yapısını değiştirip edergi biçimine sokulması konuşulmaya başlanmıştı.
E-dergi ile ilgili yürütülen görüşmeler sırasında dergi basılana kadar konuların güncelliğini yitirdiği ve daha dinamik, canlı bir yapıya gereksinim olduğu dile getiriliyordu. Teknolojiye uyumlu, sosyal medyayı da içine katabilen, sık güncellenen haftalık bülten ile üyelerine doğrudan ulaşan Hekimce Bakış hayalimiz başladı.
Hekimce Bakış Blogunu oluşturmamız bu hayalin ürünüydü. Oluşturduğumuz blog içine Hekimce Bakış’ın eski sayılarını da yerleştirdik. Her hafta Cuma günü, bloğumuza üye olanlara eposta ile bülten göndermeye başladık.
Süreç içinde gönderdiğimiz bültenlerin Hekimce Bakış dergisi olarak algılandığını fark edince ayrı bir mutlu olduk olmasına ama ülkemiz koşulları için oldukça değerli bir yayın kabul edilmesi gereken ve otuz yılı aşkın süredir yayın hayatını sürdüren Hekimce Bakış dergi da olarak yaşamını sürdürmeliydi. Bunun için Hekimce Bakış’ı blog içine e dergi olarak eklemeye ve maliyeti düşürecek biçimde az sayıda dijital baskı olarak basmaya karar verdik.
İçinde hiç reklam göremeyeceğiniz dergimiz, basılı olmasının yanı sıra ekranlardan da okunacağı için okumayı kolaylaştıran görsel bir yapıya ulaştırıldı.
Kurduğumuz bu altyapı ile; https://hekimcebakis.org/ adresindeki Hekimce Bakış bloğu ve haftalık ebültenleri ile ederginin düzenli olarak sizlere ulaşacağına inanıyorum.
Dr. Alpaslan TÜRKKAN