İstinaf Mahkemesi TTB’yi Haklı Buldu: Depremzede Hekimlerle İlgili Verileri İstemek TTB’nin Görev Tanımı Kapsamındadır, Verileri Paylaşmak Sağlık Bakanlığı’nın Sorumluluğudur

Türk Tabipleri Birliği (TTB), depremzede hekimlerin durumlarına ilişkin değerlendirme yapabilmek ve deprem bölgesinde sağlık politikalarının belirlenmesinde faydalanabilmek amacıyla 28 Mart 2023 günü Sağlık Bakanlığı’na bir yazı yazmış, 8 maddede sıralanan soruların yanıtlanmasını ve ilgili belgelerin verilmesini istemişti.

TTB, başvurusunun gerekçesiz olarak reddedilmesi üzerine 19 Haziran 2023 günü konuyu yargıya taşımış, idare mahkemesinin 30 Nisan 2024 günü davayı reddetmesi üzerine ise istinaf mahkemesine başvurmuştu.

İstinaf mahkemesi, 7 Kasım 2024 günü verdiği karar ile TTB’yi haklı buldu ve idare mahkemesinin kararını kaldırdı. Kararda 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nun bilgi edinme hakkının kapsamıyla ilgili maddelerine ve 6023 sayılı TTB Kanunu’nda yer alan TTB’nin amaç ve görevlerine atıf yapılarak şu ifadelere yer verildi:

“Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun istisna hükümlerine girmeyen ve eldeki olanaklar çerçevesinde halk sağlığı ve kamu yararı açısından kanunla verilmiş görevleri olan kamu kurumu niteliğindeki meslek kurulusuna görevleri çerçevesinde verilmesi gereken bilgilere ilişkin yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemde ve aksi yöndeki idare mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

TTB’nin bilgi edinme başvurusu kapsamında yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

  1. Meydana gelen depremler nedeniyle enkaz altında kalarak ya da yaralı kurtulduktan sonra hastanelerde toplam kaç sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Enkazlardan kaç sağlık çalışanı yaralı olarak kurtulmuştur?
  2. Enkazın altında kalarak hayatını kaybeden ve yaralanan sağlık çalışanları açısından iş kazası bildirimi yapılmış mıdır?
  3. Kamu ve özel kaç sağlık birimi hasar görmüştür ve bu hasar seviyeleri nedir? Hasarlı olarak tespit yapılan sağlık birimlerinde sağlık hizmeti sunumuna devam edilmekte midir?
  4. Bakanlığınız bünyesinde kaç tane sahra hastanesi kurulmuş ve kaç sağlık çalışanı görevlendirilmiştir?
  5. Kaç depremzede sağlık çalışanı tayin talebinde bulunmuştur? Bu tayin taleplerinin kaçı kabul edilmiştir?
  6. Deprem bölgelerinde, özellikle kurulan çadır ve konteynır kentlerde olası muhtemelen bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasının engellenmesi amacıyla hangi tedbirler alınmıştır?
  7. 18 Mart 2020 tarih 31072 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) Uygulama Yönetmeliği ve Hastane Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Kılavuzu doğrultusunda afet ve acil durumlarda tüm sağlık kurumlarının hazırlıklı olmasını sağlamak ve böyle bir durumla karşılaşıldığında hızlı etkin ve kaliteli sağlık hizmeti sunmak amacıyla deprem bölgesinde alınan tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığına dair tespit yapılmış mıdır? Tedbirlerin uygulanmadığı sağlık birimleri açısından sorumlular hakkında işlem başlatılmış mıdır?
  8. 18 Mart 2020 tarih 31072 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) Uygulama Yönetmeliği ve Hastane Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Kılavuzu doğrultusunda depremzede sağlık çalışanlarına psikososyal destek hizmeti verilmiş midir?

 

Alıntı: ttb.org.tr