Araştırma: Koronavirüsün hayvandan insana nasıl bulaştığının şifresi çözüldü mü?

Uzmanlar, Covid-19’a yol açan yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) hayvandan insana nasıl aktarılabileceğini açıklayan yeni bir araştırma yayımladı. Araştırmaya göre, gerçekten de yarasalarda rastlanan koronavirüs türüyle benzerlikler taşıyan virüs, insana başka bir hayvan aracılığıyla bulaşmış olabilir. Ancak ne yarasadaki ne de aracı hayvandaki koronavirüsün insanları doğrudan olarak etkileyemediği düşünülüyor.

Duke Üniversitesi, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, El Paso Teksas Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının Science Advances dergisinde cuma günü yayımlanan araştırmasında, koronavirüsün yarasadan insana bulaşmasında kayıp halkanın pangolin (pullu karancayiyen) olabileceği öne sürüldü.

SARS-CoV-2’nin kökenlerinin araştırıldığı çalışmada, kaynağı bir çeşit yarasa olan yeni tip koronavirüsün, önce başka bir hayvana bulaşarak insan hücrelerini etkileme özelliği kazandığına dair bulgular elde edildi.

Yarasadaki virüsün insanları etkileme kabiliyetini, pangolin adı verilen pullu bir memeliyi etkileyen koronavirüsten kritik bir gen parçası alışverişi yaparak kazandığı belirtildi.

Araştırmacılar, koronavirüsün bir hayvandan başkasına yaptığı bu “sıçramanın”, virüsün genetik materyallerinde meydana gelen değişiklikler yoluyla konak hücrelere bağlanma yeteneği sonucunda mümkün olabildiğini ifade etti.

SARS-CoV-2 özelindeyse virüsün insana bulaşma özelliğini, yüzeyinde bulunan başak proteinini yeniden yapılandırması sonucu kazandığı düşünülüyor. Koronavirüsler başak proteinini hücreye bağlanmak ve enfekte etmek için kullanıyor.

SARS-CoV-2 yarasa ve pangolindeki koronavirüslerin bir melezi olabilir
Araştırmacılardan Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Profesör Feng Gao, Covid-19’a yol açan koronavirüsün atalarının genetik materyallerinde insanları etkileyebilmesini sağlayan evrimsel değişiklikler yaşadığını ifade ediyor.

Araştırmacılara göre, pangolinlerde bulunan koronavirüs SARS-CoV-2’den çok farklı ve direkt olarak küresel salgına yol açabileceği düşünülmüyor.

Öte yandan, yarasalardaki koronavirüsün SARS-CoV-2’ye en çok benzeyen koronavirüs olmasına rağmen bağlanma bölgelerinin çok farklı olduğu ve kendi başına insan hücrelerini enfekte edemeyeceği belirtiliyor.

Sonuç olarak araştırma, SARS-CoV-2’nin yarasa ve pangolindeki koronavirüslerin bir melezi olduğu ve bu sayede insanlara bulaşabildiğini öne sürüyor. Virüsün iki tür arasındaki alışverişiyle insanları enfekte etmek için bağlanma noktası bulduğu düşünülüyor.

Nisan ayında yayımlanan başka bir araştırmada da koronavirüsün yarasadan insana bulaşmasında eksik halkanın yılan değil, pangolin isimli memeli bir hayvan olabileceği öne sürülmüştü. Ancak nisan tarihli bu araştırmada bulaşma şekline dair yeterli veri elde edilememişti.

 

Alıntı: https://tr.euronews.com/2020/05/30/arast-rma-koronavirusun-hayvandan-insana-nas-l-bulast-g-n-n-sifresi-cozuldu-mu

 

covid-19koronavirüs