Maryland Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesinde yürütülen yeni bir çalışmanın sonuçları, COVID-19’a sebep olan virüsün bulaştığı kişilerin virüsü nefesle dışarı verdiklerini; Alfa varyantının (çalışma yürütüldüğü zamanlarda baskın olan alt tür) bulaştığı kişilerin ise havaya 43 ila 100 kat daha fazla virüs yaydığını gösteriyor (virüsün asıl alt türlerinin bulaştığı kişilere kıyasla). Araştırmacılar ayrıca yüzde gevşek duran kumaş maskeler ve ameliyat maskelerinin, enfekte kişilerin etrafındaki havaya giden virüs miktarını yaklaşık yarı oranda azalttığını keşfetmiş. Çalışma Clinical Infectious Diseases bülteninde yayımlandı.
Maryland Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesinde çevresel sağlık profesörü olan Don Milton, “Son çalışmamız, hava kaynaklı bulaşın önemine dair ilave bulgular sunuyor” diyor. “Şu an dolaşımdaki Delta varyantının Alfa varyantından çok daha bulaşıcı olduğunu biliyoruz. Yürüttüğümüz çalışma, varyantların artık havadan daha iyi geçtiğini gösteriyor. Dolayısıyla virüsün yayılışını durdurmaya yardımcı olmak için aşılanmaya ek olarak mekanları daha iyi havalandırmalı ve yüzde sıkı duran maskeler giymeliyiz.”
Alfa varyantı enfeksiyonlarından kaynaklı havadaki virüs miktarı, burun sürüntüleri ve tükürükteki virüs miktarının artışıyla açıklanabilenden çok daha yüksekmiş (18 kat daha fazla). Baş yazarlardan biri olan doktora öğrencisi Jianyu Lai şöyle açıklıyor: “Tükürük ve burun sürüntülerindeki virüslerin, Alfa varyantı enfeksiyonlarında artış sergilediğini zaten biliyorduk. Burun ve ağızdaki virüsler, enfekte bir kişinin yakınındaki büyük damlacık püskürtüleriyle bulaşabilir. Fakat bizim çalışmamız, nefesle verilen aerosollerdeki virüslerin çok daha fazla artış sergilediğini gösteriyor.” Havadan geçen virüsteki Alfa enfeksiyonlarından kaynaklı bu büyük artışlar, Delta varyantı ortaya çıkmadan önce meydana gelmiş. Artışlar ayrıca, virüsün evrimleşerek havadan daha iyi geçtiğini gösteriyor.
Alıntı: https://popsci.com.tr/evrim-geciren-covid-19-havadan-daha-iyi-bulasiyor/