Ölümcül kokteyl: Bilim insanları Kovid-19’un yüksek bulaşıcılığının nedenlerini açıkladı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) enfeksiyonu genomunun yüzde 96’sının son derece tehlikeli bir hastalık olan SARS genomundan oluştuğu ortaya çıktı.

ABD’deki Cornell Üniversitesi uzmanları, birkaç koronavirüs genomu kombinasyonunun Kovid-19’un yüksek bulaşıcılığının nedeni olduğunu belirtti.

Laboratuvar çalışmaları, Kovid-19 genomunun yüzde 96’sının 2003 yılında ortaya çıkan ve 744 kişinin ölümüne neden olan SARS genomundan oluştuğunu ortaya koydu.

Ayrıca, Journal of Molecular Biology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, koronavirüs iyi huylu HCoV-HKU1 virüsünün özelliklerini de taşıyor.

İlk virüsün ölüm oranı çok yüksek, ancak bulaşıcı değil, ikincisinde ise durum tam tersi. İki genomun sentezi ortaya çok virülans ve ölümcül bir koronavirüsün çıkmasına neden oldu.

Dünya bu virüsü ilk olarak geçen yılın sonunda öğrendi. Hastalık, Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan’da ortaya çıktı. Alınan önlemler ve karantina ilanına rağmen, enfeksiyon Çin topraklarında durdurulamadı ve tüm dünyaya yayıldı.

 

Alıntı:https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202005081041992129-olumcul-kokteyl-bilim-insanlari-kovid-19un-yuksek-bulasiciliginin-nedenlerini-acikladi/

 

covid-19koronavirüs