Sinovac Aşısı Neden Üç Farklı Ülkede Üç Farklı Sonuç Verdi?

Koronavirus salgınına karşı tüm dünya aşılanmaya başladı. Salgında artışı, ölümü ve bulaşı durdurmak için son derece önemli olan aşıyı Türkiye uzun süredir bekliyor. Türkiye’ye 11 Aralık’ta aşının geleceği söylenmiş fakat aşılar 30 Aralık’ta ancak gelmişti. Çin’in Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşıları şu anda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarında 14 günlük incelemeye alınmış halde bekliyor.

Sağlık Bakanlığı aşının ara analiz sonucunu duyurmuş ve etkililik oranı yüzde 91.25 olarak kayıtlara geçmişti. Türkiye’nin ardından Brezilya kendi faz-3 çalışmalarının sonucunu açıklamış ve etkililik oranının yüzde 78 olarak duyurmuştu. Bugün ise Endonezya etkililik oranın yüzde 65.3 olduğunu duyurdu.

Bunun üzerine üç ayrı ülkede üç ayrı bilimsel çalışmanın sonuçları arasında bu denli fark olması kafaları karıştırdı. Bilimsel çalışma verilerinin tam olarak açıklanmamış olması ise aslında bu üç farklı sonucun neden olduğunu öğrenmemiz önündeki en büyük engeldi.

Üç farklı sonucu, üç farklı bilim insanıyla konuştuk. Türk Tabipleri Birliği (TTB) COVID-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, KLİMİK Derneği Genel Sekreteri ve Koronavirus Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl aşıya dair sorularımızı yanıtladı.

 

Alıntı: https://halktv.com.tr/sinovac-asisi-neden-uc-farkli-ulkede-uc-farkli-sonuc-verdi-444137h