Araştırma Enstitüsü, İngiltere’nin bölgesel bölünmeler açısından gelişmiş ülkelerden en kötüler arasında olduğunu buldu.
Birleşik Krallık’ın bazı bölgelerinde Romanya, Türkiye ve Polonya’nın bazı bölgelerinden daha yüksek ölüm oranının tespit edildiği rapora göre; İngiltere bölgesel farklılıklar açısından gelişmiş ülkelerde en kötüler arasındadır.
“IPPR North” Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırma Birleşik Krallık’ın sağlık, iş, harcanabilir gelir, kâr getirme yüzdesi gibi göstergeler açısından diğer ülkelere kıyasla daha eşitsiz olduğunu buldu.
Buna göre Blackpoool, Manchester ve Hull’daki ölüm oranları; Türkiye’deki Tunceli, Mardin ve Muğla’dan, Romanya’daki Vâlcea bölgesinden ve Polonya’daki Krakow ve Wrocław’dan daha kötü durumda.
İngiltere’deki eşitsizliklerin kuzey-güney ayrımı ya da şehir-kasaba farklılıklarından daha çok, daha karmaşık bir durum olduğunu, Londra şehiri iç bölgelerinde yüksek fakirlik düzeylerini bunlarla birlikte ülkede zengin kasabalar ve durgun şehirlerin varolmasına işaret ederek gösteriyor.
Yaşam doyumu ve cinayet oranı gibi bazı göstergeler değerlendirildiğinde, Birleşik Krallık’ta diğer gelişmiş ülkelere göre daha az eşitsizlik olduğu belirtildi. Ancak üretkenlik, gelir, işsizlik, sağlık ve politika gibi hayati konulara gelindiğinde “karşılaştırılabilir diğer bir ülkeden tutarlı bir şekilde daha eşitsiz” olduğu tespit edildi.
Ekonomistlerin, ekonomik büyüme ve yaşam standartlarını yükseltmek için hayati önem taşıdığına inandıkları, kâr getirme yüzdesi açısından Birleşik Krallık, büyüklüğüne ve gelişim seviyesine sahip ülkeler arasında en fazla bölgesel bölünmeye sahip olan ülke ve bu durum on yıl boyunca gelişme göstermemiştir.
Raporun yazarı Raikes, harcanabilir gelir açısından bölünmenin Birleşik Krallık’ta son yıllarda arttığını, kişi başına en zengin bölgelerde yaşayanlar ile en yoksun olanlar arasında ortalama 48.000 £ fark olduğunu söyledi.
En zengin ile en fakir arasındaki harcanabilir gelir farklı göstergesi üzerinden eşitsizlikler değerlendirildiğinde, Birleşik Krallık, Almanya, İspanya ve İtalya gibi, büyüklüğü ve gelişiminin benzer olduğu diğer ülkelerinden daha fazla bölgesel olarak bölünmüştür ve sadece, Londra kadar nüfusu bulunan bir ülke olan İsrail’in ardında 2. sırada yer almaktadır.
Kuzey İngiltere muhabiri Josh Halliday
Yazının Orjinali: theguardian.com