Bitkiye Dayalı Alternatif Gıda Tüketimi On Yılda İki Katına Çıktı

İngiltere’de bitki tabanlı süt, vegan sosisler ve bitkisel hamburgerler gibi bitkiye dayalı alternatif gıdalar yiyip içtiğini söyleyen insanların sayısı, 2008-2011 ile 2017-2019 arasında neredeyse iki katına çıktı. Bulgular, Science of the Total Environment bülteninde yayımlandı.

Çalışma, Londra Hijyen & Tropikal Tıp Üniversitesi öncülüğünde ve Oxford Üniversitesinde çalışan bilim insanlarının katılımıyla yürütülmüş. Araştırmanın, İngiltere’deki bitkiye dayalı gıda tüketimine yönelik yapılan ilk analiz olduğu düşünülüyor.

Çalışmada 2008-2019 yıllarını kapsayan İngiltere Ulusal Beslenme ve Besin Anketi’ndeki tüketim verileri kullanılarak, 1,5 yaş ve üstü 15.000 bireyin beslenme eğilimi analiz edilmiş. Araştırma takımı, bitkiye dayalı alternatif gıdalar yiyip içtiğini söyleyen kişilerin oranının, çalışma dönemi boyunca %6,7’den %13,1’e çıkarak neredeyse iki katına yükseldiğini keşfetmiş.

En büyük artışlar Y Kuşağı (11-23 yaş), Milenyum Kuşağı (24-39 yaş) ve düşük et tükettiğini söyleyen kişiler arasında görülmüş. Kadınların bitkiye dayalı alternatif gıdaları erkeklere göre %46 daha fazla tükettiği de bulunmuş.

 

Araştırmacılara göre çalışma, bitkiye dayalı alternatif yiyeceklerin et ve süt ürünlerinden uzaklaşılan beslenme değişiminde önemli bir rol oynayabileceğini ve İngiltere’deki beslenme düzenlerinde kayda değer bir yer edinebileceğini akla getiriyor. Fakat bu alternatiflerin ne kadar sağlıklı ve sürdürülebilir olduğu henüz bilinmiyor. Bu yüzden araştırmacılar, söz konusu gıdalara geçişin stratejik açıdan desteklenip desteklenmemesi gerektiğini görmek üzere acil araştırma çağrısı yapıyor.

Kaynak: Londra Hijyen & Tropikal Tıp Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

 

Alıntı: Bitkiye Dayalı Alternatif Gıda Tüketimi On Yılda İki Katına Çıktı – Popular Science (popsci.com.tr)