Bulgular, fazla kilolu kişilerde hırıltı ve astım ihtimalinin neden daha fazla olduğunu açıklayabilir.
Bilim insanları yağın akciğerlerde birikebildiğini ve özellikle de fazla kilolu veya obez insanlarda bu durumun çok yaygın olduğunu keşfetti.
Çalışmaya göre, solunum yollarının duvarlarında biriken yağ dokusu, normal yapıyı değiştirerek astım yahut hırıltılı solunumla sonuçlanabilecek iltihaplara neden oluyor.
Batı Avustralya Üniversitesi’nden, çalışmanın ortak yazarı Dr. Peter Noble, “Fazla kilolu veya obez olmak astımla ya da daha kötü astım semptomlarıyla zaten ilişkilendiriliyordu. Araştırmacılar, bu ilişkinin, akciğerler üzerindeki ekstra ağırlığın doğrudan baskısı veya aşırı kilo nedeniyle oluşan iltihaplanmadaki genel bir artışla açıklanabileceğini öne sürüyor” dedi.
Bilim insanları, bedenlerini bilimsel araştırma için bağışlayan ölü insanların ciğerlerindeki bin 373 solunum yolunun yapısını inceledi. Araştırma kapsamında 52 kişinin akciğerine bakıldı; 15 kişide astım yoktu, 21 kişide astım vardı ama ölüm sebebi farklıydı, 16 kişiyse astım yüzünden ölmüştü.
European Respiratory Journal’da yayımlanan makaleye göre, akciğerlerin içindeki yağ dokusu birikiminin, bireylerin vücut ağırlığıyla bağlantılı olduğu bulundu.
Dr. Noble bu durumu şöyle açıkladı:
Fazla yağın solunum yolu duvarlarında birikerek yer kapladığını fark ettik ve görünüşe göre bu yağ, akciğerlerdeki iltihabı artırıyor. Bunun solunum yollarının kalınlaşmasına neden olduğunu, böylece akciğerlere girip çıkan hava akışını sınırladığını ve astım belirtilerinde görülen artışları en azından kısmen açıklayabildiğini düşünüyoruz.
Araştırmacılar şimdi akciğerlerdeki yağ dokusunu incelemek için yeni yollar arıyor.
Çalışmaya dahil olmayan Avrupa Solunum Derneği başkanı Profesör Thierry Troosters, “Bu, vücut ağırlığı ve solunum yolları hastalığı arasındaki ilişkiye dair önemli bir bulgu. Çünkü fazla kilolu veya obez olmanın astım hastalarındaki semptomları nasıl daha da kötüleştirebileceğini gösteriyor” diye konuştu.
“Bu araştırma obezite hastalarının, solunum yükünü artıran aktiviteler ve egzersizler sırasında daha fazla nefes alma ihtiyacı duyduğunu söyleyen basit gözlemlerin ötesine geçiyor. Bu gözlem, solunum yollarındaki (obeziteyle ilişkili) gerçek değişikliklere işaret ediyor” diyen Troosters, sözlerine şöyle devam etti:
Bu bulguyu daha ayrıntılı araştırmamız ve özellikle, bu durumun kilo kaybıyla tersine çevrilip çevrilemeyeceğini soruşturmamız gerekiyor. Bu esnada, astım hastalarına sağlıklı bir kiloya ulaşmaları ya da sağlıklı kiloyu korumaları için destek olmalıyız.
Kaynak: independentturkish.com