Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) öncülük ettiği, illerde sağlık emek-meslek örgütlerinin de katıldığı “Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” başlıklı eylemler, 44. haftasında devam etti. Aile sağlığı merkezleri ve vergi daireleri önlerinde yapılan basın açıklamalarında “Vergide Adalet İstiyoruz”, “Eziyet Yönetmeliği’ne Hayır”, “Paralı ASM’ler İstemiyoruz” yazılı pankartlar ve dövizler taşındı.
Basın açıklamalarında kamu olanaklarıyla yapılan, güvenli, ulaşılabilir aile sağlığı merkezleri binalarında yeterli insan gücüyle, koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen, toplumun her kesimine tamamen ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti verilmesi gerektiği belirtildi. Sağlık çalışanları için güvenli ve güvenceli çalışma koşulları ve insanca yaşamaya yetecek ücret de istenen açıklamalarda, aşı tereddüdüne karşı yasal düzenlemeler ve yeterli aşı temini gerekliliği de dile getirildi.
“Vergide Adalet” eylemleri, tüm sağlık çalışanları için vergide adalet sağlanana, vergi kesintileri yıl içinde sabit kalana ve kesinti oranı üst sınırı %15 olana ve “Eziyet Yönetmeliği” iptal edilene dek her çarşamba sürecek.
44. hafta için hazırlanan basın açıklaması şöyle:
ASM’leri Paralı Tedavi Merkezlerine Dönüştüren, Cepten Ödemeleri On Kat Artıran Sağlık Yönetimi İstifa Etmelidir!
Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık hizmetlerini tahrip etmeye devam ediyor. 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren “Eziyet Yönetmeliği”nin ardından, 15 Ocak 2025’te Resmî Gazete’de yayımlanan torba yasayla aile sağlığı merkezlerinden (ASM) verilen birinci basmak sağlık hizmetlerinin bir kısmı ücretli hale getirildi.
Düzenleme ile aile sağlığı merkezlerinde (ASM) verilen sürücü ve sporcu raporları ücretli olurken; birinci basamak sağlık hizmet birimlerini koruyucu hekimlikten uzaklaştıran ve tedavi edici hizmetleri özendiren akupunktur, fitoterapi gibi geleneksel ve tamamlayıcı tedavilerin ücret karşılığı ASM’lerde yapılmasının yolu açıldı. Hastaların ödediği katkı payları ise on kat artırılarak 20 TL oldu ve cumhurbaşkanına bu payı on kat daha artırma olanağı sağlandı. Böylece sağlık hizmetlerine ve toplum sağlığına bir darbe daha vurulmuş oldu.
Hem birinci basamakta görevli sağlık çalışanlarına hem de halka eziyet haline gelen değişiklikleri hararetle savunan Sağlık Bakanı kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarla sağlık çalışanlarının ve halkın itirazlarını sönümlendirmeye çalışmaktadır. Bakanlık, “Eziyet Yönetmeliği”ne karşı ASM çalışanlarının üç farklı haftada 13 gün süreyle yaptığı iş bırakma eylemlerine katılanları cezalandırmak amacıyla denetimlere, soruşturmalara, grup düşürmelerine, ücret kesintilerine devam etmektedir. Bakanlığın, ASM çalışanlarının eylemlerine katılımın zayıf olduğu ve çalışanların büyük kısmının yönetmelikten memnun olduğuna yönelik algı yaratma çabası hayret vericidir.
Buradan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na sesleniyoruz: İsterseniz bağımsız bir kamuoyu araştırma kuruluşuna memnuniyet çalışması yaptırabilirsiniz. Siz de iyi biliyorsunuz ki, çıkacak sonuçlar sağlık çalışanlarının haklı itirazlarını ve taleplerini destekleyecektir.
Peki, ne talep ediyoruz?
- Kamu olanaklarıyla yapılıp donatılan, depremlerde yıkılmayan, herkesin rahat ulaşabildiği ve hizmet alabildiği ASM binaları istiyoruz.
- Yeterli insan gücüyle, koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen, toplumun her kesimine tamamen ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti vermek istiyoruz.
- Aşı tereddüdüne karşı yasal düzenlemeler ve yeterli aşı temini istiyoruz.
- Sağlık çalışanları için güvenli ve güvenceli çalışma koşulları, performans sopası olmadan yüksek vergi kesintilerinin yapılmadığı, insanca yaşamaya yetecek, emekliliğe yansıyacak ücret istiyoruz.
2014’te 0,397 olan “GİNİ” katsayısının 2024’te 0,413’e yükselmesi, gelir adaletsizliğinin göstergesidir. ENAG’a göre 2024 yılı enflasyonu %83,4 iken; kamu çalışanları ücret zammının %11,54 ile sınırlı kalmasının, ücretlilerden kesilen yüksek vergilerin ve her geçen gün dayanılmaz hale gelen dolaylı vergilerin yoksulluğu ve eşitsizliği artıracağı açıktır.
Bugün 22 Ocak 2025 Çarşamba. “Vergide adalet istiyoruz” eylemlerini, vergi kesintilerinin yıl içinde sabit kalması, kesinti oranının en fazla %15 ile sınırlanması ve “Eziyet Yönetmeliği”nin iptali taleplerimiz karşılanana dek her çarşamba devam ettireceğiz.
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Alıntı: ttb.org.tr