Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), 68. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında 9 Aralık 2024 günü hem bir basın toplantısı hem de “Genel Sağlık Sigortası” başlıklı bir sempozyum düzenledi.
Etkinliklere KTTB Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dt. Turhan Ulutekin ve Kıbrıslı hekimler katıldı.
Sabah saatlerindeki basın toplantısında bir konuşma yapan KTTB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ceyhun Dalkan; 68 yıldır toplum sağlığını koruma, daha adil ve erişilebilir bir sağlık sistemini kurma, hekimlerin haklarını savunma görevlerini yerine getirmenin yanı sıra toplumsal konularda da öncü bir rol üstlendiklerini söyledi. Geçmişten aldıkları güçle geleceğe yönelik hareket ettiklerini belirten Dalkan, sağlığın geliştirilebilmesi için yapılması gerekenleri 16 madde halinde sıraladı.
Açıklamanın tamamı için tıklayın.
Dr. Alpay Azap ise demokratik meslek-kitle örgütlerinin toplum için önemine değinen konuşmasında bu örgütlerin kurumsal, güçlü ve üretken olmasının sağlık alanında yaşanan sorunların çözümü için çok değerli olduğunu, hükümetlerin gerçekten toplum yararına işler yapmak istiyorlarsa bu örgütlere kulak vermesi gerektiğini vurguladı. Azap, KTTB ile işbirliklerini geliştirerek sürdürmek istediklerini ifade etti.
Akşam saatlerinde ise “Genel Sağlık Sigortası” başlıklı sempozyum yapıldı. Kolaylaştırıcılığını Dr. Alpay Azap ve Dr. Ceyhun Dalkan’ın üstlendiği sempozyumda Dr. Okan Dağlı “Genel Sağlık Sigortasında Güney Kıbrıs Deneyimi”, Dr. Güray Kılıç ise “Genel Sağlık Sigortasında Türkiye Deneyimi” başlıklı birer sunum yaptı.
Güney Kıbrıs ve Türkiye deneyimlerinin olumlu ve olumsuz sonuçlarının aktarıldığı sunumların ardından önümüzdeki dönemde Kıbrıs’ın kuzeyinde kurulması hedeflenen Genel Sağlık Sigortası sistemi üzerine tartışmalar yürütüldü. Sağlığın ticari bir meta değil, temel bir insan hakkı olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekilen konuşmalarda; sağlık hizmetlerinin kamu eliyle, eşit, ücretsiz ve erişilebilir sunulması ve birinci basamak/koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Konuşmalarda ayrıca sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir bir şekilde planlanabilmesi için gerçek nüfus verilerinin dikkate alınması, sağlık bütçesinin artırılarak adil dağıtılması, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinin önceliklendirilmesi gerektiği de ifade edildi.
Etkinlik, KTTB’nin etkin, erişilebilir, kapsayıcı bir sağlık sistemi için sorunları ortaya koymanın yanı sıra çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemesi gerektiği vurgusuyla sona erdi.
Alıntı: ttb.org.tr