TTB ve Sağlık Emek-Meslek Örgütlerinin ASM’lerde Üç Günlük İş Bırakma Eylemi Yüksek Katılımla Başladı: Halka ve ASM Çalışanlarına Eziyet Olacak Yönetmeliği Geri Çekin!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütlerinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinde mevcut sorunları çözmek bir yana yeni sorunlara yol açacak olan ve bu nedenle “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirilen yönetmelik değişikliğine karşı aile sağlığı merkezlerinde (ASM) başlattığı üç günlük iş bırakma eyleminin ilk günü geride kaldı.

Hekimler ve sağlık çalışanları ülkenin dört bir yanındaki binlerce ASM’de iş bırakarak kent meydanlarında, il-ilçe sağlık müdürlüklerinin ve ASM’lerin önlerinde basın açıklamaları düzenledi. TTB Merkez Konseyi üyeleri de bulundukları illerdeki basın açıklamalarına katıldı.

Basın açıklamalarında Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanındaki çöküşe yönelik köklü adımlar atmak yerine, hem hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hem de halkın yaşadığı sorunları derinleştirecek bir düzenlemeye gitmesine tepki gösterildi. “Eziyet Yönetmeliği”nin yaratacağı sorunların ayrıntılarıyla anlatıldığı açıklamalarda, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının talepleri şöyle sıralandı:

  1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
  2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
  3. Kadrolu ve güvenceli yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
  4. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
  5. Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.

Basın açıklamalarının sonunda “Eziyet Yönetmeliği” geri çekilene ve beş talep yerine getirilene kadar her türlü fiili ve hukuki mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı.

İş bırakma eylemi kararı alan örgütlerin ortak açıklaması için tıklayın.

TTB ve sağlık emek-meslek örgütlerinin ASM’lerde yürüttüğü iş bırakma eylemi, 6-7 Kasım 2024 günlerinde devam edecek.

Alıntı: ttb.org.tr