Balkan esintisi

Bursa’nın zengin sosyokültürel mozaiğini oluşturan en renkli kısım şüphesiz Balkan Göçmenleridir. Bursa’yı Bursa yapan pek çok değerin oluşmasında çalışkanlıkları ve renkli kişilikleri ile katkı sahibidirler. Balkan Mutfağının Bursa’da tanınmasını ve sevilmesini de sağlamışlardır. Yanlarında getirdikleri Kuzine sobaları ile hem ısınmış hem de yemeklerini yapmışlardır. Kuzine sobalar ısıyı geniş yüzeylere yaydığı için pişirilen yemekler uzun zamanda ve dengeli olarak pişmekte ve oldukça lezzetli olmaktadır. Kuzine sobalar; İmkan olsaydı modern mutfaklarda da hak ettiği yeri alsalardı diye düşünüyorum.

Özellikle Bulgaristan göçmeni ailelerin bildiği bazı lezzetleri paylaşmak istiyorum. Kaynakça olarak üyesi olduğum ve bir dönem yönetim kurulu üyeliğini yaptığım BALGÖÇ Balkan Göçmenleri Kültür ve dayanışma derneği sitesinden yararlanılmıştır.

Sağlık ve afiyetle…
Dr. Bülent Kavuşturan


KAÇAMAK

MALZEMELER:

* 500 gr mısır unu
* 5 adet küçük boy patates
* 150 gr tereyağ
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 7 su bardağı su (isteğe göre 6 su bardağı olabilir)
* Bir tutam tuz
* Pul biber

YAPILIŞI:

Patatesler küp şeklinde doğranır. Sıvı yağda hafif kavrulur. Su ilave edilerek pişirilir. Mısır unu ve tuz ilave edilerek, kısık ateşte tahta kaşıkla koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirilir. Tepsiye alınarak kaşıkla şekil verilir. Eritilmiş kızgın tereyağın içine pul biber atılarak üzerine gezdirilir.

 


PİRİNÇ PİDESİ (BİDESİ)

Malzemeler:
* 2 adet yufka
* 2 yumurta
* 1 su bardağı pirinç
* 1,5 su bardağı su
* 1 demet taze soğanın yeşil yaprak kısmı
* 1 fincan sıvı yağ
* 100 gr lor
* Tuz
* (Fırında yapılacak ise üstüne sürmek için 1 yumurta, 1 kase yoğurt ve 1 fincan sıvı yağ)


Yapılışı :
Su bir tencereye konur ve kaynatılır. Kaynayan suya; pirinçler, yağın yarısı ve tuz ile birlikte ilave edilerek pişirilir. Diğer tarafta 1 demet taze soğanın yeşil yaprak kısmı küçük küçük doğranır ve yağın kalan yarısı ilave edilerek karıştırılır. Pişen pirinç ocaktan alınıp soğutulur ve soğuyunca içine 2 adet çırpılmış yumurta ilave edilerek karıştırılır. Yağlanmış tepsiye yufkanın 1 tanesi yayılır; üzerine yağlanmış soğan yaprakları, lor ve pirinç karışımı eşit bir şekilde yayılır. Diğer yufka üzerine serilir, yağlanır ve ocak üstünde bir tarafı pişirildikten sonra diğer tarafı da çevrilmek sureti ile pişirilir. üzerine çırpılmış yumurta, yağ, yoğurt karışımı sürerek 200 derece ısıtılmış fırında, üzeri kızarana dek pişirilir.


CİĞERLİ KAPAMA

MALZEMELER:

Yarım kuzu ciğeri
2 su bardağı pirinç
4 su bardağı su
½ çay bardağı sıvı yağ
tuz
karabiber

Yapılışı :
Kuzu ciğerini küçük parçalar şeklinde doğrayıp yıkadıktan sonra sıvı yağ koyduğumuz tencereye alıp, kendi suyunu salıp çekene kadar kadar kısık ateşte hafifçe kavururuz. Daha sonra kaynattığımız suyu ciğerlerin üzerine ilave eder, biraz tuz da katarak ciğerleri pişiririz. Diğer yandan tuzlu suda ıslatmış olduğumuz pirincimizi bol su ile yıkayarak, bir tepsiye her tarafı eşit olacak şekilde yayarız. Pişmiş olan ciğerlerimizi, tenceredeki suyu ile birlikte pirincimizin üzerine dökeriz. Yemeğimizi; tepsinin üzerini kapatıp, ocak üzerinde eşit olarak pişecek biçimde tepsimizin her tarafını kısa sürelerle ateş üzerinde gezdirerek kısık ateşte pişirebileceğimiz gibi orta hararetli fırında da pişirmek mümkündür. Kapamamız; üzerine bol karabiber dökülerek sıcak servis yapılır.

,
Kaynakça : BAGÖÇ Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma derneği sitesi www.Balgoc.org.tr

Hekimce Bakış 93. Sayısonradan gourmet