Bursa’nın Kadın Yüzü

KİTAP TANITIMI

Bursa’ya dokunan kadınlara saygı duruşu…

“Bursa’nın Kadın Yüzü”

“Bursa’nın Kadın Yüzü” özveri ve zarafet abidesi bu kadınlara bir saygı duruşudur. Kendisi, ailesi, komşusu, mahallesi, kenti, ülkesi, yaşadığı dünya ve çağa katkı koyma çabası ile emek harcayan kadınlara bir hürmet belgesidir.

Dünyada kadın olmak çok zordur. Bu coğrafyada kadın olmak ise çok daha zor… Erkeklerin daha az enerji ile elde edebildiği pozisyonlar, mevkiler veya konumlar için kadınların çok daha fazla mücadele etmesi gerekir.

“Bursa’nın Kadın Yüzü” uzun soluklu bir araştırmanın ve paylaşımın ürünüdür.

“Kadınlar vardır” demek adına yaptığımız bu çalışma kendi değişirken Bursa’yı da değiştiren, Bursa’mıza değer katmış, ama unutulmuş ama yeterince hakkı teslim edilmemiş, yaşamın yarısını paylaştığımız kadınlarımızın yeniden hatırlanmasıdır.

Araştırma Bursa’da doğan, adı Bursa’yla anılan,  Bursa’ya dokunan ve iz bırakan kadınların fotoğraflı yaşam öykülerinden oluşuyor. Okuyucuların ilk kez karşılaşacakları bazı yaşam öyküleri ve bir belge niteliği taşıyan fotoğraflar halen hayatta olan kadınlar veya yakınları ile görüşülerek, ilk elden tanıklıklardan elde edildi.

Çalışma ilk kez 11. Bursa TÜYAP Kitap Fuarı’nda, aynı adla açılan fotoğraf sergisiyle Bursalılarla buluştu ve “Bursa’nın Kadın Yüzü” sergisinin kitaplaştırılması fikri doğdu. 21 Eylül 2013 tarihinde “Bursa’nın Kadın Yüzü- Bursa’ya dokunan kadınların fotoğraflı yaşam öyküleri” adıyla ve Omena Meme-Guatr Cerrahi Merkezi’nin bir sorumluluk projesi kapsamında basılarak Bursalıların beğenisine sunuldu. Kitabın tüm gelirleri tıp öğrencilerine burs verilmek üzere Bursa Tabip Odası’na ve meme kanseri hastaları için kullanılmak üzere bir bağış fonuna aktarılması kararlaştırıldı.

Kentin son yüzyılında doğan binlerce kadın ve yaşama iz bırakan nice evlatlar yetiştiren anneler, bu kitapta yer bulmayı fazlası ile hak ediyor. Çalışmamızın en zorlu kısmı da artı değer yaratan kadınların arasından seçim yapmaktı. “Bursa’nın Artı Değer Yaratan Kadınları” listesini eksiksiz hazırlamak ve hata yapmamak olası değil. Ama bir yerden de başlanılmalı ve kadının böylesi ikinci planda kaldığı bir coğrafyada bir ucundan tutulmalı.

Bu çalışma, harcanan onca emeğe rağmen eksik bir çalışmadır. Yoğun çaba harcamamıza rağmen elimize bilgisi ulaşmayan, bizim ulaşamadığımız daha yüzlerce kadın olduğunun bilincindeyiz…

Kitapta adı anılan 1203 kadının dışında şu an Bursa’da hayatın içerisinde olan, mücadele eden ve bu kitabın konusu olabilecek olan kadınların ‘Bursa’da artı değer yaratan kadınlar’ listesinde yer alması gerekmektedir.

Çağrımızdır: “Kitapta derlenen isimlere ek olarak önereceğiniz, bu listede olmasını yadırgayacağınız isimler olabilir. Kitap yazarları bu öneri ve eleştirilere açıktır. Bu yöndeki katkınız, kitabın yayınlanacak yeni baskılarını zenginleştirip, eksiklerini azaltacaktır.

Kadın olmak bir değer yaratmaktır. Artı değer yaratmak ise kendi sorumluluğu dışında, hiçbir zorunluluğu olmadan ona hiçbir görev verilmemişken, fazladan bir şeyler yapanlardır. Bu kitap eksiktir, daha başlangıçtır. 2. baskı için kadın isimleri ve bilgilerini bekliyoruz..”

Ve Bursa’ya dokunan nice kadının anısına saygıyla…

Güney Özkılınç – Deniz Dalkılınç – Dr. Ceyhun İrgil

( Kitabı temin etmek isteyenler EZGİ KİTABEVİ’de bulabilirler. Elde edilen gelir Bursa Tabip Odası’na tıp öğrencilerine burs olarak verilmiştir )

 

Hekimce Bakış 84. Sayıkitap tanıtımı