Zevkler ve Renkler Tartışılmaz – De Gustibus et Coloribus, Non Disputandum

Av yasağının bitmesiyle sofralarımız yine birbirinden lezzetli balıklar ile dolmaya başladı. Hepimizin sevdiği balık farklıdır Zevkler ve renkler tartışılmaz. Ama balık sezonunun başladığını temsil eden balıklar bence hamsi ve palamuttur.

Palamut (Sarda sarda), Ilık ve sıcak denizlerin hem açık hem de kıyı taraflarında yaşayan bir balıktır. Oldukça büyük ve keskin dişlerle kaplı olan ağzı, torpil biçimindeki bedeninin ucundadır. Sırtlarının genellikle mavimsi rengi, yanlara doğru gidildikçe karında gümüşi beyaza dönüşür. Sırtlarından başlarına kadar siyaha yakın koyu renkte birçok şerit bulunur.
Boyuna göre çeşitli isimler ile anılır: Palamut vonozu (12- 16 cm), kestane palamudu (16-22 cm), çingene palamudu (22-28 cm), palamut (28-35 cm).

Bu yıl yaz tatilinde Datça’da katıldığımız tekne turunda kaptanımız Özgür’ün izin ve katkısı ile tekne seyir halindeyken önceden hazırladığımız “Sırtı” denilen oltamızı oğlum ile beraber denize saldık. Şanslı bir günümüzdü tam 9 adet palamut yakaladık.

“Sırtı” tekne seyir halinde iken kullanılan bir oltadır. Ucunda iğneleri olan balığa benzetilmiş bir kısmı ve çapari denilen tüylü iğneleri olan bir takımdır.

Balığı yakaladığınız zaman oltanın kopmaması için tekneyi durdurup balığı çekmeniz gerekir. Durum böyle olunca bizim olta keyfimize tüm tekne de ortak olmuş oldu. Bereketli bir av olunca tüm balıklarımız ile hatıra fotoğrafları da çektirmiş, birbirinden değişik kaçırılmış balık hikayeleri dinlemiş ve oldukça özgün balık tarifleri de öğrenmiş olduk.

Tüm bu tariflerin içerisinde; Gezi teknemizin sahibi olan ve kış aylarında balıkçılık yapan Özgür’ün tarifi en lezzetli olanı idi emin olun Bu tarif hiçbir beceri gerektirmediği gibi hazırlanan palamut bu lezzetli hali ile hem ana yemek olarak hem de diğer deniz ürünleri yanında meze ya da atıştırmalık olarak sunulabilir.

Datça’dan Balıkçı özgür’ün pratik Palamut tarifi

  • Palamutlar temizlenip yıkandıktan sonra 2 cm kalınlıkta halkalar şeklinde kesilir.
  • Kestiğimiz balık halkaları; Bir süre zeytinyağı ve ince halkalar şeklinde kesilmiş sarımsaklardan oluşan karışıma batırılarak dinlendirilir.
  • Una bulanmadan önce kekiğe batırılır ve unlanıp kızartılır.
  • Soğan Turp ve rokanın da balığa çok yakıştığını sanırım söylemeye gerek yok.

Sağlık ve Afiyet ile.

 

Hekimce Bakış 89. Sayısonradan gourmet