Sanal Hasta ile Cerrahi Eğitimi

Koronavirüs salgını nedeniyle eğitim ve öğretim faaliyetleri birçok ülkede sekteye uğradı. Salgının önlemesi için dünya genelinde tüm hükûmetler, eğitimin yüz yüze yapılmamasına karar verdi ve çevrim içi eğitim modellerini kullanmaya başladı. Üniversitelerin sözel ve analitik düşünmeye dayalı bölümlerinde çevrim içi eğitim başarılı bir şekilde yürütülürken pratik ve insan ile doğrudan temas etmeyi gerektiren bölümler çevrim içi eğitim modelinden istediği faydayı sağlayamadı.

Tıp ve mühendislik öğrencilerinin laboratuvar ve cerrahi operasyon dersleri pandemi döneminde askıya alınmak zorunda kaldı. Eski NHS cerrahlarından biri olan Doktor Alex Young bu sorunu en azından tıp öğrencileri için çözmek amacıyla yapay zekâ destekli bir “sanal hasta“ yarattı. Young, bu sanal hasta sayesinde tıp öğrencilerinin yanı sıra uzun zamandır cerrahi operasyonlardan uzak kalmış doktorların da tekrar pratik yapabileceğine inanıyor.

Time 2020 En İyi İcatlarından
Ortopedi ve Travma Cerrahı olan Doktor Alex Young, Bristol merkezli bir teknoloji şirketi olan Virti‘nin kurucusu. Virti sayesinde Young, yeni sağlık uzmanları ve becerilerini geliştirmek isteyen deneyimli kişiler için kapsamlı eğitimler sağlıyor ve bunu yaparken yeni teknolojilerden yararlanmayı prensip ediniyor. Dünyaca ünlü TIME dergisi, Virti’yi 2020’nin en iyi icatlarından biri olarak gösterdi.

Birleşik Krallık ve ABD’deki birçok hastane ve üniversite tıp öğrencileri için yüz yüze eğitim faaliyetlerini askıya aldıktan sonra “Sanal Hastayı” yüz yüze eğitim yerine kullanmaya başladı. Sanal hasta, sağlık görevlilerinin gerçekçi klinik senaryolarla karşı karşıya kalabilmesi için Doğal Dil İşleme (NLP) ve narrative branching tekniklerini kullanıyor. Bu teknikler sayesinde her öğrenci sanal hastayı tedavi ederken farklı senaryolar ile karşı karşıya kalıyor. Konuşma tanıma, NLP ve “narrative branching” kullanımı, bir hastanın nasıl tepki vereceğinin gerçekçi bir simülasyonunu sağlıyor. Böylelikle öğrenciler tekrarı mümkün ve çeşitlilik bakımından zengin bir yapay zekâ ile çalışıyor. Gerçeklik seviyesini bir kat daha artırmak isteyen doktor ve stajyerler, sanal hastayı VR ve AR kulaklıklarını kullanarak tedavi ediyor.

Gerçekçi Hasta Deneyimi
Pandemi öncesinde sağlık kuruluşları ile beraber çalıştıklarını söyleyen Young, pandemi ile birlikte bu iş birliklerinin yoğunlaştığının altını çiziyor. Artık 30 öğrencinin bir oda içerisindeki tek bir hastanın başında toplanmasına imkân olmuyor. Bu yüzden bu öğrencilerin eğitimlerine nasıl devam edeceği hakkında kafa yoran Doktor Young, çıkardıkları sanal hasta teknolojisi ile gerçek zamanlı ve geri bildirim sağlayabilen gerçekçi ve tekrarlanabilen bir deneyim yarattıklarına inanıyor. Sanal hasta sayesinde klinisyenlerin ve öğrencilerin pratik becerilerini pandemi sürecinde unutmamaları amaçlanıyor.

Sanal Hasta

Cerrahi operasyonların dışında hasta ile iletişim konusunda da eğitime katkı sağlayan Sanal Hasta, birçok farklı senaryoya karşı programlanarak hazırlanmış. Bunlar arasında hastaya ani kötü haber verme, yoğun stres altında olan ve korkmuş bir hastayı sakinleştirme bulunuyor. Bu sayede eğitimine devam eden bir öğrenci bir hasta yakını ile nasıl konuşacağını veya panik halindeki bir hastayı nasıl rahatlatacağını öğrenme imkanı bulabiliyor.

Sürekli Öğreniyor
Sanal Hasta’da kullanılan yapay zekâ öğrencilerin verdiği cevaplar ile beslenerek algoritmasını geliştiriyor. Tıp öğrencileri tarafından kullanılmaya başlanmasından sonra sürekli daha iyi iletişim senaryoları yaratan ve verdiği tepkileri gerçeğe yaklaştıran Sanal Hasta, gelecek dönem öğrenim görecek öğrencilere gelişmiş bir eğitim sunmayı hedefliyor. Pandemi dönemi geçtikten sonra da kullanımına devam edileceği düşünülen bir teknoloji olan Sanal Hasta’nın gelişmesine devam etmesi durumunda eğitimini bitiren bir öğrencinin hayatta karşılaşabileceği neredeyse tüm senaryoları içeren büyük bir eğitim kütüphanesi haline dönüşmesi mümkün.

Kaynak: AINEWS

 

Alıntı: https://www.gelecekburada.net/sanal-hasta-ile-cerrahi-egitimi/