Bir kara deliğin ilk gerçek fotoğrafı yayınlandı

Dünyanın 8 farklı bölgesinde bulunan 9 teleskobun verileri birleştirilerek bir kara deliğin ilk gerçek görüntüsü elde edildi.

“Tremendous accomplishment!” Evet, Stanford Üniversitesinden astrofizikçi Roger Blandford büyük keşfi bu ifadeyi kullanarak duyurdu.

Hepimizin sıklıkla duyduğu o meşhur cümleyi bilirsiniz: Öyle yüksek bir kütle çekimi vardır ki, evrende bildiğimiz en hızlı şey, ışık, bile ondan kaçamaz. Evet, sonunda bir görüntü elde etmeyi başardık.

M87 adındaki komşu galaksimizin merkezinde yer alan kara deliğin fotoğrafı bilim tarihine geçti. Bir başka astrofizikçi Radboud Üniversitesinden Heino Falcke ise “Şu an, uzay- zamanın sonundaki bir cehennemin kapısına bakıyorsunuz!” diyerek tanıttı görseli.

Bu başarı oldukça yoğun bir çaba ve büyük bir iş birliği örneği sergiler aynı zamanda. İlk kara delik fotoğrafı, dünyanın 8 farklı bölgesinde bulunan 9 teleskobun verileri birleştirilerek oluşturuldu.

Dünyanın altı farklı noktasında düzenlenen basın toplantılarıyla halka duyurusu yapılan bu çalışma sadece bilim dünyası için değil, aynı zamanda; evrenin, maddenin, galaksilerin yapılarına dair bakış açımızı genişletecek nitelikte.

Duyuruyu yapan araştırmacılardan bir diğeri ise Stephan Hawking’ in ünlü sözünü alıntılayarak sonlandırdı konuşmasını: “Bir kara deliğin içinde hissederseniz kendinizi, vazgeçmeyin bir çıkış yolu var!” Elbette basın açıklamasında Albert Einstein da anıldı. Ayrıca çalışma Astrophysical Journal Letters dergisinde bugün yayınlandı.

Kaynak:
The Event Horizon Telescope Collaboration et al. Astrophys. J. Lett. 875, L1 (2019).
Black hole pictured for first time — in spectacular detail | nature

Alıntı: bilim.org