Yıllardır Görmezden Geliniyorlar; Mevsimlik Tarım İşçileri
Bursa Tabip Odası, her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği mevsimlik tarım işçileri ziyaretleri için İnegöl’deydi. İlçede 3 yerleşim bölgesinde bini aşkın mevsimlik tarım işçisinin kaldığı kampları ziyaret eden heyet, yaşanan zorlukları yerinde inceledi.
BURSA – Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kadir Binbaş, Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, Peyjaz Mimarları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Hanik ve BTO önceki dönem başkanlarından, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın bulunduğu heyet İnegöl’ün Kurşunlu köyünde yer alan mevsimlik tarım işçileri kamplarını ziyaret etti.
İŞÇİLER VE AİLELERİ KAMPLARDA KALIYOR
Ocak-Nisan döneminde Bursa’ya gelen tarım işçileri, Ekim-Kasım aylarına kadar şehirde kalırken, tarımsal üretime ciddi katkı sağlıyor. Akademik Odalar Birliği üyelerinin ziyaretini gerçekleştirdiği bölgede bini aşkın mevsimlik işçi konaklıyor. Kurşunlu’da bir arazide kurulan çadırlarda kalan ve bu yıl Şanlıurfa’dan Bursa’ya çalışmak için gelen işçiler, günlük ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla sağlamaya çalıştıklarını belirterek, yaşam koşullarından şikayet ediyor. Bursa Tabip Odası, her yıl hazırladığı ‘Mevsimlik Tarım İşçileri Yaşam Koşulları Değerlendirme Raporu’nda, kamplarda yaşanan eksiklikler, sorunlar ve çözüm önerilerini yayınlarken, şartlarda değişim olup olmadığını da yerinde inceliyor.
YAŞAM KOŞULLARINDA İYİLEŞME YOK
Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kadir Binbaş, 10 yılı aşkın bir süredir bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirtirken, işçilerin yaşam koşullarından iyileşme olmadığını üzülerek gördüklerini söyledi. Bursa’nın tarımsal üretimi içerisinde mevsimlik işçilerin önemli bir rolü olduğunu ifade eden Dr. Binbaş, “Aradan geçen yıllarda tüm uyarılarımıza, önerilerimize rağmen buralarda bir iyileşmeyi maalesef göremiyoruz. Hala temiz su ve enerjiye ulaşımda sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Düzenli sağlık taraması yapılmıyor, çocuklar okula gönderilmiyor. İnsanlar kendi inşa ettikleri derme çatma tuvaletlerde ihtiyaçlarını gideriyor. 2022 yılında hala çadırlarda kalıyorlar insanlar” diye konuştu.
ÇABA GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ
İşçi kamplarına konteyner evler konması gerektiğini belirten Dr. Binbaş, insanca yaşam koşullarının sağlanmasının temel insan hakkı olduğunu dile getirdi. Dr. Kadir Binbaş şöyle devam etti: “Hem Akademik Odalar olarak hem de biz Bursa Tabip Odası olarak bu konuya dikkat çekmeye, insanlarımızın daha sağlıklı ve daha insani koşullarda yaşaması için çaba göstermeye devam edeceğiz.”
SAĞLIK TARAMASI DA YAPILMIYOR
Halk Sağlığı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da bu yüzyılda insanların bu kötü koşullarda yaşamaya mecbur bırakılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Pala, “İnsanların temiz suya erişimi bir an önce sağlanmalıdır. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı kamplar insani yaşam koşullarını sağlamaktan çok uzak. Her yağmurda göle dönen bir arazide insanlar yaşamaya çalışıyor. Çöpler ve çadırlar iç içe. Derme çatma oluşturulan tuvaletler bir başka hijyen ve dolayısıyla sağlık sorununu gözler önüne seriyor. Yerel ve merkezi yönetimin bu kamplarda yaşamak zorunda kalan yurttaşların daha iyi koşullarda yaşaması için çaba göstermesi gerekiyor. Bu kamplarda yaşayanların bağışıklama, aile planlaması ve sağlık eğitimi başta olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimi zor ve sınırlı; sağlık kuruluşlarının kampları ziyaret etmediği dile getiriliyor. Aynı şekilde okul çağındaki çocukların eğitimi de dikkate alınmıyor” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARIN UMUDUNU ÇALMAYIN!
Şanlıurfa’dan Bursa’ya çalışmaya gelen ve bu kamplarda Nisan-Kasım ayları arasında ikamet eden yurttaşların barınma koşullarının çok kötü olduğunu belirten Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa Tabip Odası’nın 2010 yılından bu yana her yıl bu ziyaretleri gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Maalesef bu konuda kent yöneticileri mevzuata uygun adımları atmıyor” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Pala, “Biz hekimler olarak tekrar ediyoruz. İnsanların sağlıklı bir ortamda barınma ve yaşama hakkı temel insan haklarındandır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin uygun koşullarda barınması sağlanmalıdır. Bu insanları dışlayarak, görmezden gelerek, umursamayarak; özellikle çocukların umutlarını çalmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.
Heyet ziyaretlerin ardından kamplardan ayrılırken, Bursa Tabip Odası önümüzdeki aylarda hazırlayacağı raporu kamuoyu ile paylaşacak.