James Webb İle Görülmemiş Netlikte Ötegezegen Atmosferi
James Webb Uzay Teleskobu (JWUT), bir başka ilki daha gerçekleştirdi ve uzak bir dünyanın gökyüzünün detaylı moleküler ve kimyasal bir portresini çıkardı.
Teleskobun yüksek hassasiyetli cihazları, WASP-39 b olarak bilinen bir “sıcak Satürn” gezegeninin atmosferine yöneltilmiş. Satürn kadar ağır olan bu gezegen, yaklaşık 700 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın etrafında dönüyor. JWUT ve Hubble ile Spitzer’in de içinde bulunduğu diğer uzay teleskopları daha önce bu kavurucu gezegenin izole atmosfer bileşenlerini ortaya çıkarsa da, yeni elde edilen okumalar atomlardan, moleküllerden ve hatta aktif kimya ve bulut işaretlerinden oluşan eksiksiz bir menü sağlıyor.
Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezinde çalışan ve yeni sonuçlara katkı sunan bilim insanlarından biri olan gökbilimci Mercedes Lopez-Morales, “Verilerdeki farklı moleküller kayda değer bir netliğe sahip” diyor.
“Bu sinyallerin birçoğunu göreceğimizi tahmin etmiştik. Fakat yine de, veriyi ilk gördüğümde ağzım açık kaldı.”
Son veriler, ötegezegenlerdeki bu bulutların yakından nasıl görünüyor olabileceğine ilişkin de bir ipucu sunuyor: Bulutlar gezegenin üzerinde tekdüze çarşaf gibi değil de, parçalı halde görünüyor olabilir.
Bulgular, JWUT’nin ötegezegenlerde umulduğu gibi geniş çaplı incelemeler yürütme kabiliyeti bulunduğunu gösteriyor. Bu incelemeler arasında, TRAPPIST-1 sisteminde bulunanlar gibi daha ufak, kayalık gezegenlerin atmosferlerinin araştırılması da yer alıyor.
Bulgular arXiv üzerinden görülebilir.
Alıntı: popsci.com.tr