Sibirya’da Ortaya Çıkan Gizemli Yer Şekilleri Uzmanları Şaşırttı
Sibirya değişiyor ve uzmanlarsa neden bu kadar hızlı olduğunu anlamaya çalışıyor. Sibirya’da daha önce ortaya çıkan kraterlerden sonra şimdi de farklı toprak formları ortaya çıkmaya başladı. Rus bilim insanları yaklaşık olarak 7 bin gizemli toprak formu tespit etti.
Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda hızlı bir şekilde eriyen buzulların bölgede devasa patlama tepeleri oluşturduğunu kaydediyor. Bu durum yaşam için tehdit oluşturan sayısız soruna sebebiyet veriyor. Yamal adasında bulunan patlamalı kraterlerde 150’nin üzerinde jeolojik özellik bulundu.
Bilim insanları Sibirya’daki buzulların erimesi sonucu geniş kubbe şekilli höyüklerim meydana çıktığını ve buralarda metan gazı birikmesi sonucu patlamalar yaşandığını kaydediyor.
Sibirya’daki şişmiş delikler pingo yaratıyor. Hidrokarizma olarak adlandırılan Pingolar, 70 metre yükseklikte ve 600 metre çapında olabilen subakteryal bir alandaki toprakla kaplı buz höyükleridir. Bilim insanlarını bu höyüklerin küçük olmaması endişelendiriyor.
Araçtırmacılar 50 metre derinliğe sahip olan ve 30 metre genişlikteki bu patlayan kraterleri tespit etmeye çalışıyorlar.
Sibirya’da eriyen permafrost, çoğunlukla sağlam kayadan oluşan toprakta kabarcıklar ve titreşmeler yaratıyor. Bu titreşim metan gazının ve karbondioksitin donmuş zeminden dışarı kaçmasıyla titreşiyor.
İlk önce oluşan kabarcıklar zamanla patlayarak içerisinden gaz çıkışı sağladı. Rus bilim insanları bu höyükleri devasa dönüşüm hunileri olarak tanımlıyor. Son 10 yılda hızla büyüyen alan ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu bölgedeki toprak geri dönülemez bir döngüye girmiş durumda.
Pingolar sadece Sibirya’ya özgü değil. Küresel ısınmanın etkilediği diğer donuş topraklarda da görülebilirler.
Kaynak: beyinsizler.net