Hekimler için alkışların yerini hüzün almıştır
Bursa Tabip Odası (BTO) koronavirüs salgını nedeniyle çok yoğun şekilde çalışan hekimler ve sağlık çalışanlarının yanlarında olduklarını açıkladı. BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, pandemi ile mücadelede hekimler ve sağlık çalışanlarının enerjisinin ve sabrının tükendiğini belirterek, “Hekimler için alkışların yerini hüzün almıştır” dedi.
Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ve yönetim kurulu üyeleri Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği açıklamada Türkkan, sağlık çalışanlarının sorunlarının pandemi ile başlamadığını belirterek, “Pandemi öncesi yaşadığı sorunlarının üzerine COVID-19 vakaları, pandeminin ‘virüs yükü’ ve yönetsel hatalar bindi” ifadelerini kullandı. COVID-19 pandemisi gibi kriz dönemlerinde sağlık çalışanlarının gösterdiği emeğin maddi karşılığının bulunmadığını belirten BTO Başkanı Alpaslan Türkkan, “Evde eşini, çocuğunu bırakarak, hastalığı anne babasına bulaştırma endişesiyle ailesinden ayrı yaşayarak, kan ter içinde bırakan giysi ve maskeler içinde günlerce COVID-19 polikliniklerinde hasta bakmanın bedeli yoktur” dedi.
56 sağlık çalışanı hayatını kaybetti
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve hayatın doğal akışına sekte vuran COVID-19 pandemisi ile mücadelenin, her şeyin normal, doğal kabul edildiği ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ülkeyi yönetenlerin hekimleri ve sağlık çalışanlarını görmezden geldiği bir anlayışla sürdürülemez olduğunu vurgulayan Türkkan, “Hekimler için alkışların yerini hüzün almıştır” diye konuştu. Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, sağlık çalışanları hayatlarını kaybederken, televizyon kanallarından ve sosyal medyadan başarı hikayeleri anlatıldığını belirttiği açıklamasında, bugüne kadar Türkiye çapında, 28’i hekim olmak üzere 56 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğinin altını çizdi.
Yetkilileri uyarıyoruz
Toplumun büyük kısmının şüpheyle yaklaştığı vaka sayılarının, ‘başarı öyküsü’ yaratma çabaları nedeniyle sanal rakamlar olduğunu vurgulayan BTO Başkanı Türkkan, yöneticilerin pandemide kontrolü kaybettiğini ve toplumda bir bilinç oluşturamadığına dikkat çekti. “Hastanelerin salgınla kuşatıldığı bu günlerde, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sesine, haykırışına kulak vermelerini istiyoruz” ifadelerini kullanan Doç. Dr. Türkkan, yetkilileri, hekimler ve sağlık çalışanlarının manevi olarak çöküş yaşadıklarını, temel maaşlardaki düşüklüğü, performans ödemelerinin komik rakamlarda olduğunu, adaletsiz ücretlendirme ile iç içe geçerek pandemi sürecinde yarattığı moralsizlik ve zaafları konusunda uyardıklarını dile getirdi.
Umudunu yitiren hekimler istifa ediyor
Türkkan, “Pandemiye uygun olarak, çalışma koşullarının iyileştirilmediği, eşitlik, adalet anlayışından uzak görevlendirmelerle mağduriyetlerin yaratıldığı, hekimlerin gelecek kaygılarının arttığı bu dönemde, sesini duyuramayan, umudunu yitiren hekimlerin emekli oldukları ya da istifa ettikleri görmezden gelinemez” dedi. “Aylardır özveriyle çalışan hekimleri emeklilik ya da istifa noktasına getiren, yöneticilerin beceriksiz ve empatiden yoksun, çözüm üretmeyen dayatmaları ve vurdumduymazlıklarıdır” ifadelerini kullanan Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, bu durumun sorumluluğunun İl Sağlık Müdürleri ve Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu vurguladı.
Üç gün alkışlamayı yeterli buldular
Pandemi mücadelesini sürdürürken, iktidar tarafından hekimleri hapis ve ağır para cezası ile yargılamanın yolunu açacak yasa teklifinin sunulmasının, hekimleri derinden yaraladığını belirten Alpaslan Türkkan, “Pandemide ek ödeme yapmayı bırakan, ilk aylarda da yaptığı ödemede hakkaniyete aykırı davranan, adalet duygusunu örseleyen yönetim, sağlık çalışanlarının üç gün alkışlanmasını yeterli görmüştür” dedi ve ekledi: “Üstüne üstlük bugünlerde COVID-19 nedeniyle hastalanan aile hekimlerinin rapor süreleri kadar maaşlarının kesildiği haberleri sorunlarımızın tuzu biberi olmuştur.”
“Çalışanlara hoyrat davranmayın”
Bursa İl Pandemi Kurulu’nda yer alma çağrılarının cevapsız kaldığını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, “Bursa’da hasta sayısını, mahallelere göre dağılımını, kimlerin hasta olduğunu, kimlerin yaşamını yitirdiğini ve hatta hastalanan sağlık çalışanı sayısını biz bilmiyoruz. İl Sağlık Müdür biliyor ve bu veriyi gizliyor” dedi. Söz konusu verileri bilmediklerini lakin, yöneticilerin bugünleri öngöremediklerini ve hazır olmadıkları için hekim sıkıntısı çektiklerini bildiklerini belirten Başkan Türkkan, Bursa İl Sağlık Müdürü’nü kendi meslek örgütünün önerilerini değerlendirmeye, sağlık çalışanlarına hoyrat davranmamaya çağırdıklarını sözlerine ekledi.
Tabip Odası taleplerini sıraladı
Türkkan taleplerini şöyle sıraladı: “Pandemiye karşı en ön saflarda mücadeleyi yöneten hekim ve sağlık çalışanlarına, güven veren, geleceğe dair kaygıları azaltan, her hekimi ve sağlık çalışanının değerli gören, çalışma ortamının, çalışma koşullarının iyileştirilmesini, kişisel koruyucu donanımların eksiksiz ve zamanında temin edilmesini, maddi ve manevi desteği sözlerde değil, fiilen, hemen ve sürekliliği sağlayarak gösteren sağlık yönetimi istiyoruz. Bütün çalışanların ekonomik kriz ve pandemi dikkate alınarak maaşlarında artış yapılması talebiyle beraber, öncelikle hekimlerin ve sağlık çalışanlarının performans dahil hiçbir ön koşul ve sınırlamaya tabi kılınmadan, emekliliğe yansıyan, örgütümüzün talepleri doğrultusunda temel maaş alabilmelerinin sağlanmasını; bu gerçekleşinceye kadar mevcut döner sermaye ödemelerinin salgın bitinceye kadar tavandan ödenmesini ve Aile Sağlığı Merkezi ve İlçe Sağlık Müdürlükleri’nde çalışan hekimlere de yansıtılmasını istiyoruz.”
Sağlık çalışanlarını koruyamayan toplumu da koruyamaz
BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, hekimler ve sağlık çalışanları olarak bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da işimizi severek ve onurla yapmaya devam edeceklerini belirterek, söz konusu talep ve önerilerinin dikkate alınmasını umduklarını ve sağlık çalışanlarını koruyamayanların, toplumu hiç koruyamayacaklarını dile getirdi.