BTO Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş Aysın Komitgan’ın Konuğu Oldu
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, Bursada BugünTv’de Aysın Komitgan’ın sunduğu Gün’Aysın’ programına konuk oldu.
Kızılay’ın, kan stoklarının kritik seviyenin altına düştüğünü belirterek vatandaşlara bağış çağrısında bulundu. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Tufan Kumaş ve Aysın Komitgan, ülke genelinde yaşanan kan bağışı ve sağlıkta şiddet sorununu programda masaya yatırdı.
KAN BAĞIŞI SÜRECİ
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, “Kan bağı sağlığa yararlı mı? Evet, kan bağışlandığı zaman üç insana hayat veriyorsunuz, bunun insanda hissettirdiği huzur duygusu insan sağlığına çok yararlıdır” dedi.
Bir kişiden alınan kanın nasıl üç kişiye faydası olduğunu anlatan BTO Başkanı Dr. Tufan Kumaş, “Kanı aldıktan sonra çeşitli cihazlarla bileşenlere ayırıyoruz. Eritrositleri, trombositleri ve plazmayı ayırıyoruz. Bunların hepsini ayrı ortamlarda saklıyoruz. Her bileşenin saklama süresi farklı. Hastamızın hangisine ihtiyacı varsa onu veriyoruz” şeklinde konuştu.
Toplumda Kızılay’a olan güven kaybı kan bağışlarını azaltmış durumda. “2007’de Kan Kanunu yayımlandı kan güvenliği için, ancak yine döndük o noktaya. Kızılay’ın stokları eridi. Mevzuatta hastaneler için yalnızca acil durumlarda kan alınabilir ibaresi var. Kızılay’ın elinde kan olmayınca hastaneler kendileri kan almaya başladı. Eskiden endişelendiğimiz durum ortaya çıkıyor ve her hastane kan bağışı için uygun donanıma sahip değil. Kızılay’ı her türlü eleştirebiliriz ve eleştirmekte haklıyız ancak kan bağışı çok kritik. Kan bağışlamaktan vaz geçerek Kızılay’ı cezalandırmaktan öte hastaları cezalandırmış oluyoruz.” ifadesinde bulundu.
KAN SATILIYOR MU?
Kızılay’ın kan sattığı iddiaları ile ilgili açıklamalarda bulunan BTO Başkanı Dr. Tufan Kumaş, “Kan satışı algısı eskiden beri var, aslından satılan şey kan değil; Torba, testler, cihazlar, saklandığınız ortam, personel hepsi bir maliyet. Bağış alınan kan, ihtiyacı olan bir hastaya, birçok test ve işlemden geçirildikten sonra veriliyor. Bağıştan kullanıma kadar geçen süreçte bazı maliyetlerin ortaya çıkması kaçınılmaz. Hasta ve hasta yakınlarından maddi kazanç elde edilmiyor. Hastalara verilen kan bileşenlerinin maliyeti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor” dedi.
Öte yandan BTO Başkanı Dr. Tufan Kumaş yönetimsel hataları kurumun tamamına mal etmenin yanlış olduğunu belirterek, “Kızılay’a karşı güvensizlik var ancak Kan Hizmetlerindeki sağlık çalışanları canla başla görevlerini yapıyorlar. Bir kurumun yönetimsel bir hatasından dolayı tüm çalışanları sorumlu tutmak doğru değil” şeklinde konuştu.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET
BTO Başkanı Dr. Kumaş, “Tablo iyi değil. En önemli sorun şiddet devam ediyor. Böyle bir ortamda beş dakikada bir hasta bakıyorsunuz, işinizi yapamıyorsunuz, şiddetle karı karşıya kalıyorsunuz, tepeden sizi adres gösteriyorlar. İktidar tarafından şiddeti önleyecek bir tutum da görmeyince insanlar bunalıyor ve çalışma hevesini kaybediyor. Geçen yıl 2 bin 685 hekim yurtdışına gitti. Bu yılın ilk 3 ayında 700 bu sayı. Gidenlerin hepsi gençler de değil uzmanlar da gidiyor. Giderek artıyor bu sayı. Hekimlerin temel maaşında iyileştirme talep ediyoruz. Emekli hekimin aldığı maaş yoksulluk sınırın altında, hatta çalışan hekimin de temel maaşı bu sınırın altında. Çalışma koşullarını iyileştirmek gerekiyor” ifadesinde bulundu.
KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI
BTO Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş kan bağışı çağrısında bulunarak, “Kan Kızılay’a değil hastalara bağışlanıyor aslında. Öfkelerinde haklılar ancak hastaların kan ihtiyacının karşılanamamasının çok üzücü sonuçları olabilir. Herkesi dayanışmaya davet ediyorum” dedi.
Alıntı: bto.org.tr