Tıp fakülteleri korunmalı
Koronavirüs oranları ülke genelinde her gün daha yüksek rakamlarla ifade edilirken, sonbaharın gelmesiyle tablonun daha da ağırlaşması bekleniyor. Genelde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerelde ise Vali Yakup Canbolat ‘Bursa için tehlike çanları çalıyor’ diye uyarsa da rakamlarda artış sürüyor.
Şehirdeki ürkütücü tabloyu değerlendiren Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, İl Sağlık Müdürlüğü’nden bilgi alamadıkları için Hayata Eve Sığar uygulaması ve aldıkları duyum çerçevesinde Bursa’daki rakamların hiç iç açıcı olmadığını söyledi. Türkkan, tüm hastanelerdeki yatakların dolu olduğunu ifade ederek, “Aciller, yoğun bakım üniteleri, yataklar dolmuş durumda. Bir devlet hastanesinin koronavirüs şüphesiyle başvuran vatandaşları ‘bölgemizde değilsiniz’ diyerek farklı hastanelere yolladıklarını dahi duyuyoruz. O kadar doldu ki hastaneler, koronalı hastalar acil servislerde yatak sırası bekliyor” dedi.
BİR HASTANEDE GÜNLÜK 400 VAKA…
İl genelindeki oranların arttığını söyleyen Türkkan, “Hayat Eve Sığar Uygulaması’na ay ay baktığımızda Bursa’daki kırmızı oranının yükseldiğini görüyoruz. Duyumlarımıza göre bir devlet hastanesinde günde ortalama 400 civarında PCR testi pozitif çıkıyor. Tüm bunları göz önüne aldığımızda tablonun ürkütücülüğü ortada. Özellikle sosyoekonomik düzeyin daha düşük olduğu Yıldırım ve Gürsu’da vaka sayısı ciddi anlamda yüksek” diye konuştu.
32 HEKİM İSTİFA ETTİ
Süreç boyunca sağlık çalışanlarının ve hekimlerin ciddi anlamda yıprandığını dile getiren Türkkan, “Adaletsiz görev ve ücret dağılımları, çalışma sistemi, sağlık çalışanlarını bezdirmiş durumda. İl genelinde 32 hekim istifa etti, 200’ün üzerinde sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı. Ayrıca saha çalışmaları çok kötü yönetiliyor. Sahadaki personele herhangi bir eğitim verilmiş durumda değil. Verilen ilaçların hastalara dağıtılması isteniyor ancak bu ilaçlar kullanılmadan önce EKG çekilmesi şart. Çünkü çok ciddi yan etkileri var. Saha çalışanları herhangi bir eğitime tabi tutulmadığı için bu konuda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Biz de Tabip Odası olarak İl Sağlık Müdürlüğü’nün yapması gereken bu eğitimleri düzenleyeceğiz. Çok kötü şartlar altında çalışmak zorunda bırakılan sağlık çalışanları olarak çok üzgün ve kırgınız. Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğü’nden herhangi bir bilgi alamıyoruz. Bu süreci şeffaf yönetmiyorlar. Ve bir kez daha söylüyoruz; ‘Bursa Tabip Odası olarak İl Pandemi Kurulu’nda yer almak istiyoruz’ ifadelerini kullandı.
Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan
TIP FAKÜLTELERİ KORUNMALI
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine de ayrı bir parantez açan Türkkan, koronavirüslü hasta sevkinin çok az olduğunu belirterek, “Koronavirüslü hastaların buraya gönderilmemesi çok yerinde bir karar. Çünkü burada yetiştirilen öğrenciler sadece koronavirüs ile ilgili tedavilere yönlendiriliyordu. Hal böyle olunca diğer alanlarda pratik yapamıyorlardı. Tıp fakültelerini ve bu çocukları korumak zorundayız” dedi.
2 BİN TESTİN 600’Ü POZİTİF
Uzun yıllar Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhekimlik görevini yürüten CHP Milletvekili Yüksel Özkan koronavirüs rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Özkan, “Türkiye genelinde koronavirüsten ölen sayısı 26’yken sadece Keles’te 3 kişinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyoruz. Bu rakama bakarsak doğru veriler paylaşılmıyor. Bursa’da günlük 2 bin testin yapıldığını bunlardan 600’ünün pozitif olduğunu duyduk. Kullanılan kitlerin yüzde 60 kadar güvenirliği var. Bu testlerin yanılma paylarını da alırsak kaba hesapla günde bin kişi pozitif çıkıyor. Bursa’daki tüm hastaneler dolmuş durumda. Bir an önce önlem alınmalı. Vaka sayısı en yüksek 7 il arasında olan Bursa’nın Ankara’dan hiçbir farkı yok” ifadelerini kullandı.
Haber: Olay Gazetesi