Zeki olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz; fakat Elon Musk’ın müstakbel çalışanları elemek için kullandığı bu bilmeceyi çözebilir misiniz?
Elon Musk, SpaceX’in ilk yıllarında neredeyse ilk bin çalışanıyla birebir mülakat yapmış. Ashlee Vance’in yazdığı onaylı bir biyografiye göre, bu grupta bina sorumluları ve teknisyenler de bulunuyor.
SpaceX büyüdükçe, şirketin mühendisleriyle mülakat yapmaya devam ettiğini söylüyor Vance. İşe alım sürecinin bu aşamasına kadar gelenler, muhtemelen Musk’ın en sevdiği bilmeceyi cevaplamıştı:
“Dünya’nın üzerinde duruyorsunuz. Bir kilometre güneye, bir kilometre batıya ve bir kilometre kuzeye yürüdünüz. Tam olarak başladığınız noktaya geri döndünüz. Nerede olabilirsiniz?”
Bu beyin jimnastiğine farklı açılardan yaklaşılabilse de, yaygın olan iki cevap var. Birincisi, çoğu mühendisin doğru tahmin ettiği şey olan Kuzey Kutbu. Eğer yola Kuzey Kutbu’nda çıkarsanız ve bir kilometre güneye, sonra bir kilometre batıya ve nihayetinde bir kilometre kuzeye giderseniz; üçgen bir güzergâh oluşturacak ve başlangıç noktanız olan Kuzey Kutbu’na geri dönmüş olacaksınız.
Aday bu cevaba ulaşınca, Musk “Başka neresi olabilir?” diye soruyor. Bulmacanın ikinci cevabı, Dünya’nın çevresinin bir kilometre olduğu Güney Kutbu. Bu çembere ulaşmak için bir kilometre güneye yürüyor, çember güzergâhını takip ediyor ve bir kilometre kuzeye, başlangıç noktanıza dönüyorsunuz. Bu soruyu bilen mühendislerin sayısı az olmuş.
Neyse ki Musk, adayların doğru cevap verip vermemesine çok takılmıyor. Bunun yerine, verdikleri cevaplara bakarak bilgiyi nasıl işlediklerini ve problem çözmeye nasıl yaklaştıklarını inceliyor.
SpaceX’in insanları Mars’a götürme hedefine bakıldığında, çalışanların sorunları çözmesi ve yeni çözümler bulması gerekiyor.
Musk, sorun çözenleri işe almaktan daha önce bahsetmiş. Adaylarla mülakat yaparken, “Karşılaştığınız en zor sorunlar hangisiydi ve bunları nasıl çözdünüz” diye de sorduğunu söylüyor.
Bu sorudan, adayın projedeki sorunların ve çözümlerin sorumluluğunu üstlenip üstlenemeyeceğini ve adayın, bunu yapan daha büyük bir takımın üyesi olup olmadığını söyleyebildiğini aktarıyor.
“Sorunu gerçekten çözmüş olanlar, tam olarak nasıl çözdüklerini biliyorlar” diye açıklıyor Musk. “Ufak detayları biliyorlar.”
Yazar: Ruth Umoh/CNBC. Çeviren: Ozan Zaloğlu.
Alıntı: https://popsci.com.tr/elon-muskin-mulakat-sorusuna-cogu-kisi-cevap-veremiyor/