Covid-19’a yakalanan hamile kadınların ürettiği antikor bebeğe geçiyor mu?
Weill Cornell Tıp Bilimleri Enstitüsü bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre koronavirüse yakalanmış hamile kadınların ürettiği antikorun plasenta yoluyla bebeğe geçebiliyor.
Science Daily sitesinin aktardığı habere göre New York’ta Covid-19 hastalarının yoğun olarak görüldüğü hastanelerin birinde doğum yapan 88 kadına ait kan örnekleri incelendi.
Araştırmada doğan bebeklerin yüzde 78’inin göbek kordonundan alınan kan örneklerinde antikor tespit edildi.
Çalışmaya katılan kadınlarda daha önce Covid-19 ile enfekte olduklarını gösteren antikorlara rastlandığı ve bunların yüzde 58’inin asemptomatik olduğu bildirildi.
Antikor anneden plasenta yoluyla geçti
Uzmanlar, Covid-19 testi sonucunda bebeklerde aktif virüsün bulunmadığına, antikorun anneden plasenta yoluyla transfer edildiğine işaret etti.
Çalışmada, Covid-19 ile semptomatik enfeksiyonu olan annelerin, asemptomatik olanlara göre daha yüksek antikor seviyelerine sahip olduğu kaydedildi.
Araştırmanın ayrıntıları, “Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum (American Journal of Obstetrics and Gynecology) dergisinde yayımlandı.
Hamile kadınlar koronavirüs aşısı yaptırabilir mi?
Covid-19 aşısının yaygın kullanılmaya başlanmasıyla sorulan soruların başında ‘hamile kadınların aşı yaptırıp yaptıramayacağı’ geliyor.
Hamilelik, kronik hastalık ve alerji gibi özel durumları olanların her ilaç kullanımından önce yapması gerektiği gibi Covid-19 aşısı için de doktoruna danışması gerekiyor. Zira bir ilaç veya aşı için yapılan klinik testler, çoğu zaman hamileleri kapsamıyor. Bu durum koronavirüs araştırmaları için de geçerli olduğundan, Covid-19 aşılarının hamile bir kadına veya ana rahmindeki bebeğine etkileri henüz bilinmiyor.
Alıntı: https://tr.euronews.com/2021/02/23/covid-19-a-yakalanan-hamile-kad-nlar-n-urettigi-antikor-bebege-geciyor-mu