Delta ve Delta+ Varyantlarında Belirlenen Mutasyonlar
Missouri Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ve Bond Yaşam Bilimleri Merkezinde profesör olan Kamlendra Singh, Nisan ayında Hindistan’tan ABD’ye gelirken COVID-19 aşısı olmasına ve virüs testi uçağa binmeden hemen önce negatif çıkmasına rağmen uçakta öksürmeye başlamış ve ateşi çıkmış.
Singh’in vardığı zaman yaptırdığı COVID-19 testi, çok büyük ihtimalle Delta varyantının bulaşması yüzünden pozitif çıkmış. Tam aşılanan kişiler ve bulaşıcı virüs testinin halihazırda pozitif çıktığı kişiler de bu teşhisi yaşıyor. Singh, durumun sebebini bilmek istemiş.
Singh, evde iyileşmesinin ardından Missouri Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi olan Austin Spratt, Hickman Lisesinde birinci sınıfa giden Saathvik Kannan ve Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezinde profesör olan Siddappa Byrareddy ile bir araya gelerek, 300.000’den fazla COVID-19 numunesinde Delta ve Delta+ şeklinde bilinen yeni varyantlara ait protein dizilerini analiz etmeye koyulmuş.
Biyoenformatik araçları ve progralama yöntemleri kullanan araştırma takımı, Delta+ enfeksiyonlarında Delta enfeksiyonlarına nazaran çok daha baskın olan beş özgün mutasyon belirlemiş. Bunlar arasında, neredeyse hiçbir Delta enfeksiyonunda bulunmayan fakat bütün Delta+ enfeksiyonlarında bulunan K417N isimli bir mutasyon da yer alıyor. Virüste yakın tarihli yapısal değişimlere yönelik önemli ipuçları sunan bulgular, COVID-19’a karşı mücadelede alet çantasının genişletilmesi gerektiğini vurguluyor.
“İster daha önce COVID-19 geçirmekten kaynaklanan doğal antikorlar olsun, ister aşıyla üretilen antikorlar; virüsün görünüşe göre antikorların tanımadığı ve bu yeni varyantlara karşı korumadığı bir şekilde mutasyon geçirerek, yapısal olarak ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyoruz” diyor Spratt. “Bulgular, aşı olmasına veya daha önce COVID-19 enfeksiyonu geçirmesine rağmen neden bu kadar fazla insanın Delta varyantı yönünden pozitif çıktığını açıklamaya yardımcı olabilir.”
Bulgular geçen hafta Journal of Autoimmunity bülteninde sunuldu.
(Kaynak: Columbia – Missouri Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.)
Alıntı: https://popsci.com.tr/delta-ve-delta-varyantlarinda-belirlenen-mutasyonlar/