TTB ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri 6-10 Ocak İş Bırakma Eylemleri Öncesi Basın Toplantısı Düzenledi: “Bakanlığın, Bu Geniş Birlikteliğin Sesine Kulak Vermesi Gerekiyor”
Birinci basamak sağlık hizmetleri alanında örgütlü sağlık emek-meslek örgütleri, 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde aile sağlığı merkezlerinde, 8 Ocak 2025 günü ise tüm sağlık kurumlarında yapılacak iş bırakma eylemi öncesinde 2 Ocak 2025 günü kahvaltılı bir toplantısı düzenledi.
Toplantıya Türk Tabipleri Birliği adına Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Önder Okay, Merkez Konseyi üyesi Dr. Murat Erkan ve Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Sibel Uyan katıldı.
Basın toplantısında ilk olarak kurum temsilcileri kısa sözler alarak “Eziyet Yönetmeliği”nin hem halk sağlığına hem de hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarına yönelik olumsuz sonuçları hakkında bilgi verdi.
Daha sonra Dr. Alpay Azap, düzenleyici kurumlar adına ortak bir açıklama yaptı. Yenidoğan ölümleriyle birlikte sağlık sistemindeki çöküşün iyice görünür hale geldiğini söyleyen Azap, sağlık sisteminin yeniden inşa edilebilmesi ve halkın daha nitelikli bir sağlık hizmetine erişebilmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
“Eziyet Yönetmeliği”nin halk sağlığına faydası olmayan, hekimler ve sağlık çalışanları ile yurttaşları karşı karşıya getiren, bilimsellikten uzak, uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içerdiğini kaydeden Azap, gerek bakanlık gerekse de il sağlık müdürlükleri ile görüşmeler yaptıklarını fakat hiçbir sonuç alamadıklarını aktardı.
Yönetmeliğin geri çekilmesi için görüşmelerin yanı sıra fiili ve hukuki mücadelede yürüttüklerini de ifade eden Azap, “Bakanlığın bu geniş birlikteliğin sesine kulak vermesi gerekiyor. Halkın eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir bir sağlık hizmeti almasını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin insanca yaşayabilecekleri bir ücrete sahip olmasını ve sadece halkın sağlığıyla ilgilenilebilecek bir çalışma ortamının sağlanmasını istiyoruz” dedi.
Son olarak beş günlük iş bırakma eylemlerinin programı hakkında bilgi veren Azap, 6 Ocak 2025 günü il sağlık müdürlükleri önlerinde ve 8 Ocak 2025 günü illerdeki büyük hastanelerin önlerinde basın açıklamaları düzenleneceğini, diğer günlerde öğle aralarında ise bir araya gelinerek işyerlerinde ve sağlık müdürlükleri önlerinde taleplerini dile getireceklerini sözlerine ekledi.
Basın toplantısında kurum temsilcileri tarafından da kısa konuşmalar yapıldı. AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, Sağlık Bakanı’nın iş bırakma eylemlerine katılan hekimleri ve sağlık çalışanlarını hedef almasına tepki gösterdi. SES Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, performans uygulamasının tüm sağlık sisteminde yaygınlaştırılmaya çalışıldığını belirterek “OECD ülkeleri ortalamasının yarısı kadar ücret alıp dört katı iş yüküne sahibiz” ifadelerini kullandı. Genel Sağlık-İş Genel Sekreteri Veli Can Karabacak, sağlık sisteminde şiddetten iş yüküne onlarca sorun varken bakanlığın dayattığı yönetmelik ile uğraşmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. ASEF Başkanı Serap Karatüzün ise yönetmelik ile ebe ve hemşirelerin göz ardı edilmesine tepki gösterdi.
Basın buluşması soru-yanıt bölümüyle son buldu.
Buluşmaya katılan kurumlar şöyle: Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık Sen), Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER).
Alıntı: ttb.org.tr