Beirut Band / Detone
Dergimizin bu sayısının konuğu Beirut Band gurubu. Aslında bir topluluk mu, yoksa tek kişilik bir orkestra mı, karar vermek biraz zor. Gurubun kurucusu ve her şeyi Zach Condon. Öyle yaşı kemale ermiş bir kişi değil, şimdilerde 21 ine ancak ulaşmış. Zach Condon Amerika Birleşik Devletleri New Mexico eyaleti başkenti Santa Fe’de yaşıyor.
Müzisyen bir aileden geliyor Zach’ın dedesi de caz müzisyeni. Müzik dünyasına hızlı giriş yapanlardan, hani küçük yaşta müziğe başladım efsanesi vardır ya…15 yaşında müzik gurubu kurup birde albüm çıkarmış. Ama o zamanki müziğinin bizim tanıdığımız Beirut Band müziği ile pek alakası yok.16 yaşında bir albüm daha çıkarmış. Fakat tüm çok yetenekli insanlar gibi okulda dikiş tutturamamış,17 yaşında liseden atılmış. Bu okuldan atılma olayı hem Zach hem de müzik dünyası için çok hayırlı bir iş olmuş. Evinde geçirdiği bu aylak zamanında dinlediği Balkan müzikler Özellikle Goran Bregoviç ve seyrettiği Emir Kusturika filmleri onu Avrupa kıtasını tanıma hevesine kapılmasına neden olmuş.
Avrupa’da ilk durağı Amsterdam olmuş. Kaldığı dairenin üst katında yaşayan komşusunun, vatan hasretiyle yanarak yüksek volümde dinlediği Balkan Müzikleri, onu çok etkilemiş. Ardından gittiği Paris‘de de bu müziğin takipçisi olmuş. Amerika’ya döndüğünde de bu türde ilk albümü çıkarmış.2006 da çıkan bu albümün adı Gulag Orkestar. Albümdeki müzik aletlerinin tamamına yakını Zach Condon tarafından çalınmış. Ayrıca albümün kaydı da Zach’ın evinde yapılmış. Balkanların yakınından bile geçmemiş bu çocuğun bu müziği ustalarının tekrarı ve taklidine düşmeksizin, bu duyguda yaşatabiliyor olması ancak müziğin milliyetinin olmamasıyla açıklanabilir diyebiliyorum.
Beirut gurubunun müziği, Çingene ve Balkan müziklerini rock ve indie ile harmanlayan bir müzik. Zach’ın kendisi bu coğrafyaya ait olmasa da müziği, ait olduğu coğrafyanın ruh halini çok iyi vermektedir. Balkan müziğinin karakteristiği olan hüzün ve mutluluğu aynı anda hissettirebilmesi, Zach’ın müziğinin başarısıdır.
Gulag Orkestar albümünde Jeremy Barnes. Heather Trost gibi müzisyenler de eşlik etmişlerdir.Gurubun tüm albümlerinde trompet, farfısa org (bir çeşit elektronik org ), akordeon, piyano, ukelek (gitarın daha küçük dört telli versiyonu), mandolin, glockenspiel (küçük zil sesi veren kanun şeklindeki vurmalı çalgı), keman, çello, Kongo davulu gibi değişik enstrümanlar çalınmıştır. Beirut Band’ın 2006’da Gulag Orkestar, 2007’de Şying Clup Cup yine 2007’de Lou Gisland albümleri piyasaya çıkmıştır. Bu gurubun müziğinin yağmurlu bir havada, bir fincan kahve eşliğinde, camdan dışarısını seyrederken çok iyi gideceğini düşünüyorum.