Anadolu Ronesansı
ABD’nin Orta Doğu ve Yakın Asya politikalarının işgal ve bombalamalarla en ateşli doruğuna ulaştığı zaman diliminde Cumhuriyet kurucusu kültür ve eğitim politikalarına yönelik eleştiriler de arka arkaya patlak vermişti. Batılı düşünürler Erik Jan Zürcher’den, Etienne Copeaux’ den el ve esin almış kimi aydın ve edebiyatçılarımız, üniversiteli araştırmacılarımız, Cumhuriyet’in bir “reddiye” ve “tepeden inmecilik” olduğu görüşünde birleşiyordu.
Nobel ödüllü ünlü yazarımızın Kar adlı romanında hedef aldığı Cumhuriyet kurucusu “Kemalizm”, emperyalizmin bölge coğrafyası için düşündükleri önünde bir engel oluşturuyor olabilir miydi?
II. Dünya Savaşı sonrasında, “köylere kadar uzanmış kızıl komünist tehlike” diye gösterilerek kapatılan Köy Enstitüleri, 21. Yüzyıl başında ABD ve İngiltere kaynaklı doktora tezlerinde “faşist müessese” makamına nasıl oturtuldu?
Rumeli’nin Kepirtepesi’nden Kars’ın Cılavuzu’na, 21 ocakta eli öpülesi öğretmenler yetiştiren ve Anadolu’ya çok derin izler bırakan Köy Enstitülerinin arkasındaki temel gerçeklik neydi?
Bugün, önümüze yeni bir “Osmanlılık” seçeneği sürülüyor. Egemen Batı’nın toplumumuza giydirmeye çalıştığı yönetim biçimi, Oğuz oymaklarından Gün Han içindeki dört boydan biri olan Kayı Boyu’nun kendisini kardeşi gibi gördüğü diğer bireylerden ayrı tutmamış, gazilikten ötesinde gözü olmamış önderi Ertuğrul’un, ırk, dil, din gibi farklara hiç bakmaksızın, yalnızca insanı seçen tutumu değil, İslam inancını zorba iktidarına ideoloji yapmaya kalkışarı Sultan Abdülhamid’ in anlayışıdır.
Anadolu Rönesansı, Cumhuriyet kuruluşundan günümüze hayatımıza katılan tüm toplumsal sesleri, renkleri görünür kılmaya çalışan yoğun bir denemedir. Tarihcil gelişimi, siyaseti, edebiyatı birlikte kucaklamaya çalıştı. Tüm Şark toplumlarına 1789 Burjuva Devrimi’nin .insanlığa armağanı “eşitlik, kardeşlik, hürriyet” parolası ve sorgulayan aklı yerine Orta Çağ yaşamını hak gören emperyal güçlere işaret eden bir uyarı sesi olmak istedi…
1952 yılında Ardahan’da doğdu. Yazar Dursun Akçam’ın oğludur. İlkokulu Ardahan ve Kırıkkale’de, ortaokulu Kırıkkale ve Ankara’da, liseyi Ankara’da okudu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1974 yılında mezun oldu. Üniversite yıllarında devrimci gençlik eylemlerine katıldı. Lisansüstü eğitimini Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Dışkapı Hastanesi’nde tamamlayarak 1978 yılında genel cerrahi uzmanı oldu. Yalova ve Karabük SSK Hastaneleri’nde çalıştıktan sonra askerlik hizmetini Ankara Etimesgut 28.Tümen ve Erzincan Askeri Hastanesi’nde yedek subay olarak yaptı. 1982 yılında yeniden Karabük SSK Hastanesi’ndeki görevine başladı. 1996 yılında SSK Bursa Bölge Hastanesi’ne atandı. 2000 yılında emekli oldu ve hekimlik çalışmalarını sonlandırdı.
1968 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyalist Fikir Kulübü’ne üye oldu. 1969 yılında Fikir Kulüpleri Federasyonu Genel Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. 1969-1971 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu’nda görev yaptı. Asistanlık yıllarında Türkiye Sosyalist İşçi Partisi, İşsizlik ve Pahalılıkla Mücadele Derneği ve Devrimci Sağlık İş Sendikası’na üye oldu. Karabük’te görev yaptığı dönemde Atatürkçü Düşünce Derneği Karabük Şubesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Hekimlik yaşamı boyunca Ankara, Karabük ve Bursa Tabip Odası’na üye oldu. Bursa Tabip Odası’nda TTB Büyük Kongre Delegeliği, Ankara Tabip Odası’nda Onur Kurulu Üyeliği yaptı. Emekli olunca Bursa’da Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye oldu, Osmangazi İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.
Karabük’te bulunduğu yıllarda lisanslı olarak futbol oynadı.
Edebiyatçılar Derneği, Bursa Kültür ve Sanat Vakfı Edebiyat Kurulu, Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyat Kurumu’nda yöneticilik yaptı. Halen Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı Başkanlığı ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi Başkanlığı görevini sürdürmektedir.
Edebiyat alanında roman, öykü, makale, deneme, eleştiri, mektup türünde çok sayıda yazın çalışmaları vardır.
1997 Türk Tabipleri Birliği Öykü Yarışması’nda Birincilik, 2001 Edebiyatçılar Derneği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Öykü Yarışması’nda Birincilik, Orhan Kemal Öykü Yarışması’nda Mansiyon, 2002 Pir Sultan Abdal Derneği Öykü Yarışması’nda İkincilik, 2003 Ahmet Hamdi Tanpınar Yarışması Mektup Dalı’nda İkincilik, 2005 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü, 2008 Yılı Yunus Nadi Öykü Ödülü ve 2012 Troya Folklor Araştırma Derneği Edebiyat Ödülü’ne değer bulundu.
YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ YAYINLARI
İnönü Cad. No: 58/17 Birlik Apt. Hatay/İZMİR
Tel. ve Faks: 0232 256 52 62
www.ykked.org.tr
ykkedernegi@yahoo.com.tr
YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ BURSA ŞUBESİ
Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi
Konak Mahallesi Kapalı Pazar Yeri Altı Nilüfer/BURSA
http://www.facebook.com/yenikusakbursa
yenikusakbursa@gmail.com