Otobüs bileti yerine pet şişe
Surabaya Jakarta’dan sonra Endonezya’nın ikinci büyük kentidir. Yaklaşık üç milyon nüfusu ile Doğu Java bölgesinin başkenti de olan Surabaya yeni bir uygulaması ile dikkat çekmektedir.
Otobüs yolculuğu bedeli olarak yolcular 5 plastik şişe ya da boyutuna göre 10 plastik bardak vermektedir. Böylelikle bir otobüs günde 250 kilogram, ayda 7,5 ton plastik toplamaktadır. Hedefi 2020 yılına kadar plastikten tamamen arınmak olan kentte her gün yaklaşık 450 ton plastiğin bu yolla toplandığı hesaplanmıştır.
Toplanan plastikler geri dönüşüm şirketlerine satılarak elde edilen gelir kentin yeşil alanları için harcanmaktadır.
Tüm dünyada artan biçimde kaygı oluşturan plastik atıklar için çözüm önerileri tartışılmaya başlandı. Sorun tüm dünyanın sorunu olmaya artarak devam etse de atık yönetimindeki yetersizlikleri gelişmekte olan ülkeleri daha riskli duruma sokmaktadır.
Avrupa Birliği Parlamentosunda tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması gündemde yerini almıştır. Çok kısa bir süre içinde plastik pipet, çatal, bıçak, tabak, bardak, gıda ambalajı ve benzeri plastik maddelerin kullanımına yönelik çok sert yasaklar şaşırtıcı olmayacaktır.